AcasăEconomieCompaniiIMM-urile românești sunt mai profitabile decât firmele străine

IMM-urile românești sunt mai profitabile decât firmele străine

IMM-urile românești preferă să se autofinanțeze decât să se împrumute la bănci, conform Raportului de stabilitate financiară publicat de BNR. Dacă firmele românești se plâng de garanțiile și costurile percepute de bănci, BNR atrage atenția asupra faptului că sectorul bancar este supraexpus față de sectorul imobiliar al companiilor creditate.

 

Mai mult decât atât, așa cum explică Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară a BNR, “dacă analizăm evoluția din ultimii zece ani a firmelor cu capital autohton comparativ cu cea a firmelor românești cu capital străin, vom constata că, adunate, profiturile companiilor românești cu capital majoritar autohton sunt cu 30% mai mari decât cele ale companiilor românești cu capital străin.

 

Dacă ne uităm la pierderi, tot așa, pe cele două categorii de capitaluri de firme, pe zece ani, constatăm că sunt egale. Deci, firmele străine fac același volum de pierderi ca și firmele autohtone. Ca și contribuție la valoare adăugată în cifra de afaceri a pieții, ponderea celor două categoruii este jumătate-jumătate. Dar ca număr, IMM-urile cu capital autohton sunt de 9-10 ori mai multe decât firmele românești cu capital străin”.

 

Ultimele Articole