x


  • EUR
    4.7524
    USD
    4.3164
string(11) "fiscalitate"

Impozite mai mari pentru firmele de apartament

Micii întreprinzători care îşi folosesc locuinţele ca sediu de afaceri ar putea plăti de anul viitor impozite de până la 12 ori mai mari. Este una dintre modificările ce ar putea intra în vigoare odată cu noul cod fiscal. Proiectul propune ca imobilele să fie taxate în funcţie de destinaţie - locuinţă sau spaţiu comercial.

Author: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro | Publicat: 21.02.2015, 7:35

Cine are o mică afacere în apartamentul de la bloc sau într-o casă plăteşte acum acelaşi impozit ca o persoană fizică. Concret, pentru o locuinţă de 50 de metri pătraţi, într-un cartier din Capitală, o familie şi o firmă dau statului câte 116 lei. Potrivit propunerilor de modificare a Codului Fiscal, de anul viitor impozitul pentru firma înregistrată în apartament ar putea depăşi 1.500 de lei, pentru că locuinţa este folosită în scop comercial.

Probabil că le vom plăti până vom putea, după aia sunt niște lacăte mai mari sau mai mici pe care tot încearcă să ni le pună”, spune Laurențiu Gheorghe, comerciant.

Economiştii, pe de altă parte, spun că de egalitatea de impozite au profitat sute de oameni de afaceri.

Au construit clădiri întregi de birouri, hale de producție pe persoană fizică și plătesc un impozit pe proprietate mult mai mic făcând concurență neloială firmelor din domeniu”, spune consultantul fiscal Emilian Duca.

Taxarea imobilelor în funcţie de destinaţie nu este singura schimbare anunţată pentru noul Cod Fiscal. Etajele unei case ar putea fi impozitate separat. Este vorba despre clădirile unde o persoană locuieşte, iar la parter a deschis un magazin.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, confirmă: „Există această posibilitate prinsă în Codul fiscal, dacă această departajare se poate face. Și de obicei la clădirile cu etaj se poate!”

La etaj impozitul este de 168 de lei, iar pentru parterul folosit în scop comercial taxa va fi de aproape 2.200 de lei.