În această săptămână sunt programate interviurile candidaţilor pentru funcţiile de procurori şefi

0
În această săptămână sunt programate interviurile candidaţilor pentru funcţiile de procurori şefi

Pe 10 aprilie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT.

Potrivit calendarului aprobat, în perioada 10 – 30 aprilie au fost puse în dezbatere publică proiectele de management şi s-au derulat verificările asupra candidaturilor.

Miercuri, 8 mai, va avea loc intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar joi, 9 mai, – intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului-şef din cadrul DIICOT, pentru ca vineri, 10 mai, să fie transmise avizele către Ministerul Justiţiei.

În 3 aprilie, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţii de conducere: Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al PÎCCJ; Codruţ Olaru pentru funcţia de adjunct al procurorului general al PÎCCJ; Laura Codruţa Kovesi ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Alina-Mihaela Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Elena Giorgiana Hosu pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Potrivit articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, “procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.