Ce fel de afaceri fac tinerii români

0
Ce fel de afaceri fac tinerii români

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) de la sfârșitul anului trecut, 540 de SRL-Debutant înființate au ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor. Acest număr reprezintă 5% din numărul total de circa 11.000 de firme SRL-Debutant înființate.

 

Pe locul al doilea în topul celor mai atractive domenii de activitate pentru tinerii întreprinzători care își încep prima afacere se află lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. 454 de SRL-D-uri care s-au înființat până pe 31 decembrie 2013 au acest obiect de activitate.

 

Un alt domeniu văzut ca având potențial este cel al restaurantelor, 405 de firme înființate în cadrul facilității guvernamentale pentru tineri alegând să desfășoare această activitate. Transporturile rutiere de mărfuri se situează pe poziția a patra în acest clasament, cu 373 de SRL-D-uri înființate. Urmează pe poziția a cincea comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau pe internet, cu 341 de firme. Preferința pentru acest domeniu este un indicator al apetenței tinerilor întreprinzători pentru magazinele online.

 

Alte domenii de interes pentru primele afaceri ale tinerilor sunt coafură și alte activități de înfrumusețare (337 SRL-D), fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie (328), dar și comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun (328).

 

În top 10 domenii de activitate preferate de tineri mai intră activități de consultanță pentru afaceri și management (316 firme) și, la mare distanță, baruri și alte activități de servire a băuturilor (198).

 

La polul opus, sunt peste 60 de coduri CAEN alese de câte o singură firmă a începătorilor în ale afacerilor. Printre acestea enumerăm fabricarea uneltelor, transportul de marfă pe căi navigabile interioare, activități de investigații, telecomunicații prin satelit, creșterea păsărilor sau fabricarea de covoare și mochete.