În noua fabrică din Cordun (Neamț), Soceram produce BCA la calitate germană. Va fi exportat și în Republica Moldova

Compania Soceram a finalizat construirea fabricii de producere BCA din localitatea Cordun, județul Neamț, după o investiție de peste 20 milioane de euro. Capacitatea unității este de 450.000 mc/an însă strategia investițională continuă cu dezvoltarea unor noi și moderne capacități într-o altă zona a țării. În acest sens a fost obținută Autorizația de Construire, au fost contractate echipamentele și elaborate documentațiile de proiectare în vederea demarării lucrărilor de realizare  a unei noi  fabrici de producere BCA, cu capacitate mărită de 550.000 mc/an și tehnologie SMART, în județul Gorj.

Produsul nou realizat la fabrica de la Cordun, Neamț, va fi găsit pe piețele din România, Republica Moldova cât și Ucraina. ”Este o fabrică în care am introdus tehnologii de ultimă oră. Vom produce BCA exclusiv din materii prime româneşti, pentru a susţine companiile autohtone. Investiţia a depăşit 20 de milioane de euro. Poziționarea strategică a fabricii de BCA Cordun, jud. Neamț, ne permite exportul BCA-ului și peste hotare, respectiv Republica Moldova”, susține managerul de proiect, Cătalina Stănean. Directorul General Soceram, Anca Dumitrescu,  preconizează livrarea BCA-ului în Republica Moldova foarte curând, chiar până la finele lunii octombrie, piața fiind deja analizată, cu legături comerciale deja stabilite. ”Mai departe, vom merge să dezvoltăm proiecte în Gorj, unde vom realiza o altă fabrică de BCA”, spune Constantin Spînu, director de investiţii. La rândul său, Ovidiu Cărciun, inginer la Soceram, a spus că lucrările de construcție au dirat aproximativ trei ani și au implicat peste o sută de oameni.

Pentru noul BCA Soceram a procurat tehnologii de ultimă generaţie, caracterizate prin eficienţă, consumuri energetice şi de materii prime reduse, calitate superioară şi respectarea normelor ecologice. Tehnologia este de tip conveier, tiparele în care se toarnă amestecul de consistență fluidă. Amestecul (nisip, ciment, apă, var, gips, pastă de aluminiu dozat şi malaxat după reţeta de fabricaţie) este amplasat pe vagoneţi ce parcurg fluxul tehnologic de turnare şi preîntărire trecând succesiv prin fiecare post de lucru. Blocul întărit este apoi tăiat, după care se transbordează pe alte transportoare pe șine cu ajutorul cărora se realizează autoclavizarea, desfacerea blocurilor, paletizarea şi înfolierea. Întregul proces de fabricaţie se desfăşoară într-o hală închisă, la o temperatură constantă de 20°C-30°C.

Soceram mai deține încă o capacitate de producere blocuri ceramice cât și o fabrică de producere  mortare și a ajuns astfel  la 3 capacități de producere BCA,  cu acoperire națională și cu posibilitate de export.

Conform informațiilor disponibile pe site-ul Minsterul Finanțelor, Soceram Câmpina și-a majorat cifra de afaceri în 2020 cu 11%, până la 168 milioane de lei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed