x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

În plină epidemie, Primăria Capitalei anunță că este EXECUTATĂ silit

Primăria Capitalei a informat, duminică seara, că este executată silit şi trebuie să plătească aproape 3,8 milioane de euro în baza unei hotărâri a instanţei pentru o expropriere din 2010, iar în acest context, primarul general Gabriela Firea solicită Guvernului sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor pe durata stării de urgenţă, arătând că banii Primăriei sunt direcționați cu precădere către criza din sănătate.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 30.03.2020, 6:47

Este vorba despre o parte din datoria pe care Primăria București o are către omul de afaceri Costică Constanda, după ce a pierdut definitiv procesul legat de retrocedarea unui teren din Parcul Bordei. Totalul datorat e de 115 milioane de euro, iar acum Primăria este executată silit pentru suma de 3,8 milioane de euro.

 

Primăria Capitalei precizează într-un comunicat că a fost înştiinţată vineri, 27 martie, că este executată silit şi are de plătit suma de aproximativ 3,7 milioane de euro şi 500.000 de lei, sume care trebuie achitate în baza unei hotărâri a instanţei referitoare la o expropriere din 2010.

 

„Solicit Guvernului să emită un act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada stării de urgenţă, având în vedere faptul că toate primăriile din România îşi concentrează resursele pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Mai mult, în acest moment activităţile generatoare de venituri, atât la nivel naţional, cât şi local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucureşti de la bugetul de stat sunt insuficiente”, a declarat Firea.

 

Ea a spus că Primăria Capitalei este una din instituţiile care se implică total pentru rezolvarea acestei crize de sănătate. „Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor şi asigurarea protecţiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare socială, precum bătrânii de peste 65 de ani şi oamenii străzii şi asigurarea serviciilor edilitare (încălzire, transport public). La acestea se adaugă şi plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt în valoare de peste 8 milioane de euro!”, a afirmat Firea.

 

Edilul a mai explicat că Primăria Capitalei, ale cărei resurse financiare sunt redirecţionate, în mare parte, către măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului şi asigurarea protecţiei personalului medical, trebuie să plătească datorii însemnate rezultate din procese iniţiate cu mulţi ani în urmă. Aceste sume vor fi achitate eşalonat, însă sunt sume mari care, în această perioadă atât de dificilă, sunt aproape imposibil de achitat, precizează PMB.