AcasăActualitateÎn vremea războiului, o elevă din Ucraina a câștigat olimpiada la limba...

În vremea războiului, o elevă din Ucraina a câștigat olimpiada la limba și literatura română

Evelina Gudan a câştigat premiului I la olimpiada de limba şi literatura română din Ucraina. Ea este elevă în clasa a IX-a la Liceul din Draniţa, regiunea Cernăuţi și își doreşte să urmeze o facultate în România.

Prezentă la Tulcea pentru a participa la un eveniment organizat de colegiul dobrogean “Spiru Haret” cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înfiinţare, eleva a declarat pentru AGERPRES că olimpiada din Ucraina a fost “o încercare grea, însă cu succese neaşteptate”.

“Eseul a fost despre glia străbună, unde trebuia să-mi exprim emoţiile faţă de plaiul meu natal. Nu a fost greu, pentru că poţi transmite oricând iubirea”, a precizat Evelina.

Ea a mai spus că procesul educaţional a avut de suferit din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

“E cam greu cu sunete de alarmă, însă ne dezvoltăm mai departe că nu avem ce face. Învăţătura la noi e principal. Suntem puţini în şcoală. De exemplu, în clasa mea suntem nouă elevi şi avem ore ca de obicei. Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecţii, pentru că suntem stresaţi şi aşteptăm ştiri. Când alarma e gata, plecăm înapoi şi facem lecţiile mai departe”, a povestit Evelina Gudan.

Adolescenta îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi în România.

“Când eram mică, voiam să transmit iubirea mea tuturor şi să pun zâmbetul pe buzele tuturor. Şi acum cred că voi face acest lucru şi voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, limba română. Şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesoară de limba română, dar mă gândesc la ceva lingvistică. Mi-aş dori să fac studiile în România, dar să mă despart de ţară e cam greu, pentru că aici am familia, am rude”, a mai spus Evelina Gudan.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.