Încă nu s-au limpezit apele în ceea ce privește Complexul Olimpic de Nataţie de la Otopeni

Anunțat ca un proiect extrem de important pentru sportul românesc, construcția Complexului Olimpic de la Otopeni a început în 2009 și trebuia să fie gata încă de anul trecut. Din motive neclare însă, termenul a fost prelungit cu un an, respectiv septembrie 2018. Bineînțeles că nici acest termen nu a fost respectat – suntem aproape de sfârșitul lunii și încă mai sunt multe de făcut acolo.

Iată ce spun reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (CNI) referitor la întârzierea de un an: ”Precizăm că prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor s-a datorat perioadei de sistare pe timp friguros, conform normativelor în vigoare, ca urmare a solicitării venite din partea antreprenorului”, ne-a transmis Manuela Irina Pătrășcoiu, directorul general al CNI. Mai pe românește, nu s-a luat în calcul că iarna este frig când s-au început lucrările.

Totuși, conform acelorași reprezentanți ai CNI, veștile sunt foarte bune: ”Obiectivul de investiții «Complex sportiv de natație Otopeni» se află în execuție, stadiul lucrării fiind de 86%. Estimăm că finalizarea lucrărilor conform contractului încheiat între Compania Națională de Investiții și antreprenor să se facă în luna octombrie a acestui an”, susține Manuela Irina Pătrășcoiu.

La fața locului se lucrează într-un ritm destul de scăzut și este greu de crezut că într-o lună totul va fi gata. Surse apropiate autorităților locale susțin că este imposibil ca acest complex să fie funcțional în acest an. ”Până în martie nu avem nici o șansă să fie gata, apoi urmează licitația pentru administrarea complexului, etc. Deci probabil în toamna anului viitor cel mai devreme ar putea deveni operațional”, ne-a spus sursa menționată.

De altfel, nici reprezentanții federaţiei Române de Nataţie nu sunt foarte optimiști. ”Ne dorim să putem intra în bazinul de la Otopeni încă de anul acesta. Facem tot ce e posibil ca lucrările să fie gata la timp”, spunea, în luna mai a acestui an, Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie.

Însă Camelia Potec era conștientă că sunt șanse mici ca lucrearea să fie terminată în acest an. ”Eu cred că şansele sunt destul de mari ca anul viitor pe vremea asta să se poată înota acolo. Va fi o bază extraordinară pentru toate disciplinele, fie că e vorba despre înot, polo, sărituri în apă şi chiar înot sincron. Va fi o bază publică şi va putea fi folosită de toate disciplinele din nataţie. Va fi una dintre cele mai frumoase baze acvatice din sud-estul Europei şi va putea găzdui 1.000 de sportivi”, a afirmat Potec.

Și într-adevăr, proiectul este interesant și așteptat cu interes de comunitatea sportivă. Complexul va avea o capacitate de 3.500 de locuri pe scaune pentru spectatori şi va include un bazin olimpic de înot 25×51,25 m, un bazin olimpic de sărituri 21×25 m, un bazin de antrenament 15×25 m şi alte trei bazine de iniţiere şi recuperare. Complexul va avea vestiare pentru sportivi, săli de forţă, săli metodice, saune, un cabinet medical, sală de conferinţe şi o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri cu înălţime liberă mare de 6 metri.

Inițial, Complexul olimpic de nataţie din Otopeni a costat în total 119,3 milioane de lei (27 mil. de euro). Însă între timp au mai fost adăugate 3 miliozane de euro, pentru că pe site-ul CNI în dreptul acestei investiții este suma de 142.069.856 lei (circa 30 miliane de euro).

Legat de finanțarea proiectului, sursele noastre susțin că, de fapt, acesta este motivul întârzierilor. Însă reprezentanții CNI răspund destul de vag la întrebarea noastră: Finanțarea este asigurată?

”Finanțarea obiectului de investiții se realizează în condițiile legii de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de către beneficiar – UAT Otopeni, din fonduri alocate anual cu această destinație, conform Legii Bugetului de Stat, respectiv din alte surse legal constituite” – iată răspunsul reprezentanților CNI.

Însă, poate că de data aceasta greșesc sursele noastre și complexul va fi gata la timp. Pentru că Federația Română de Natație are planuri mari acolo.

Camelia Potec a spus că federaţia îşi doreşte să organizeze la Otopeni după anul 2022 o ediţie a Campionatelor Europene. ”Vom organiza în primul rând, la Otopeni, Campionatele Internaţionale ale României, pentru că avem din ce în ce mai mulţi sportivi participanţi. Apoi ne dorim să găzduim acolo o ediţie a Campionatelor Europene în bazin scurt şi chiar una a Campionatelor Europene mari. Dar asta va fi posibil după 2022, pentru că până atunci sunt stabilite toate competiţiile”, a declarat Camelia Potec.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed