AcasăEconomiePopa, BNR: Încadrarea în deficitul de 5,9% din PIB este principala provocare...

Popa, BNR: Încadrarea în deficitul de 5,9% din PIB este principala provocare pentru guvern în 2010

“Principala provocare va fi consolidarea fiscală, pentru a ne încadra anul viitor într-un deficit bugetar de 5,9% din PIB, iar în 2011 de 3% din PIB”, a spus Popa.

În privinţa amânării tranşei a treia din acordul de finanţare externă, stabilită iniţial pentru jumătatea lunii decembrie, viceguvernatorul BNR a menţionat că “reprezentanţii Fondului sunt pregătiţi pentru a discuta aplicat cu noul executiv când acesta va fi numit”.

El a mai spus că neaprobarea unui buget de stat pe 2010 a fost unul din factorii care au dus la amânarea tranşei, dar nu este singurul.

Punctul maxim al recesiunii a fost depăşit, trimestrul IV va arăta “o cifră ameliorată”

Trimestrul IV din 2009 ar putea arăta “o cifră ameliorată” a PIB faţă de cea din ultimul trimestru al lui 2008, după ce punctul maxim al recesiunii a fost deja depăşit, conform statisticilor de până în prezent, a spus vineri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, estimând o scădere a PIB de 8% în 2009.

“Sunt multe incertitudini, dar datele sugerează că punctul maxim s-a produs. E posibil să vedem un efect de bază în trimestrul IV, însă mă sfiesc să spun dacă va fi o creştere trimestru la trimestru. Va fi o cifră ameliorată faţă de cea din trimestrul IV din 2008”, a declarat Popa.

El estimează o scădere a economiei pe întregul an cu 8% şi că reluarea creşterii economice în 2010 se va baza pe exporturi şi pe investiţii.

“Avem semne similare că şi în alte ţări scăderea a ajuns la punctul maxim. Însă, dacă vă uitaţi, toate economiile şi-au relansat creditul cu jumătate de an în întârziere. Revenirea va determina şi o revigorare a fluxurilor din regiune”, a adăugat Popa.

Profiturile băncilor vor fi sub presiune şi câteva luni după ieşirea din recesiune

Profiturile băncilor vor suferi o constrângere o perioadă de câteva luni după ieşirea din recesiune a României, ca urmare a creşterii şomajului şi a menţinerii sub presiune a câştigurilor companiilor, a declarat vineri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.

“Ne aşteptăm ca profiturile băncilor să fie în constrângere după momentul depăşirii recesiunii, după ce şi şomajul va avea o tendinţă de creştere de câteva luni, dar mult mai moderată, ulterior reluării creşterii economice”, a afirmat Popa.

“Mă aştept şi ca bilanţurile băncilor să fie sub presiune, dar până acum au suportat destul de bine. Va rămâne o constrângere, după ce şi profitul companiilor va fi sub presiune şi pentru că o să avem provizioane”, a completat el.

Viceguvernatorul a menţionat că, până în prezent, sectorul bancar din România a suportat foarte bine efectele crizei, comportându-se peste aşteptări, atât din punctul de vedere al bilanţurilor bancare, cât şi al stabilităţii.

De asemenea, sistemul bancar “chiar şi-a revigorat profitul, în pofida faptului că acesta ar putea să ajungă în provizioane”, a explicat el.

“Momentan, e în revenire faţă de ce vedeam la finalul lui 2008”, a adăugat Popa.

BNR şi FMI nu au schimbat strategia privind expunerea băncilor, dar aceasta a scăzut cu 1-2%

BNR, FMI şi băncile nu au discutat până în prezent de schimbarea politicii de strategie în privinţa expunerilor celor nouă grupuri bancare internaţionale în România, însă expunerea a scăzut cu 1-2% faţă de nivelul de referinţă din 31 martie, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

“Nu a fost în niciun moment o schimbare a politicii de strategie şi am rămas pe angajamentul de la Viena şi Bruxelles, care se baza pe expunerea de la 31 martie”, a afirmat Popa.

Cu toate acestea, Popa a precizat că expunerea băncilor pe România s-a redus în perioada menţionată cu 1-2%, adăugând că Banca Reglementelor Internaţionale, care publică rapoarte trimestriale ce includ şi date privind expunerile, are o metodologie de calcul diferită de cea a BNR, ceea ce a dat o scădere mai mare a expunerii.

“Există bănci care au o expunere de peste 100% (faţă de cea de la 31 martie n.r.), dar sunt şi bănci izolate care au redus expunerea”, a subliniat Popa.

El a menţionat, de asemenea, că nu crede într-o schimbare de atitudine a grupurilor bancare faţă de România, în condiţiile în care băncile îşi puteau reduce expunerea dacă doreau, în condiţiile în care acordul de la Viena este doar un gentleman’s agreement.

Băncile vor discuta pe 18 noiembrie la Bruxelles cu reprezentanţi ai FMI şi BNR despre structura expunerii pe România şi analiza datelor de până în prezent, a mai spus Popa.

Ultimele Articole