x


  • EUR
    4.7619
    USD
    4.3202
string(16) "instant-articles"

Incendiile de vegetație ar putea activa „o uriașă BOMBĂ cu ceas”

Ne fuge pământul de sub picioare. La propriu. Încălzirea planetei și episoadele accentuate de caniculă combinată cu secetă prelungită au provocat cele mai grave incendii de vegetație, tocmai în regiunea arctică.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 10.08.2019, 12:35

Acolo, în solul înghețat permanent timp de mii de ani, se află o uriașă bombă cu ceas. Potrivit estimărilor, în permafrostul care începe să se dezghețe, se află 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă. Eliberarea acestuia, alături de gazul metan, ar arunca planeta în haos, scrie digi24.ro.

 

De mai bine de două luni, zonele din centrul și estul Siberiei sunt sufocate de fumul degajat de cele mai grave incendii forestiere din ultimele decenii. Regiunile afectate de incendii se întind pe o suprafață cât jumătate din cea a Statelor Unite.

 

Exista însa un pericol și mai mare, și deloc îndepartat, cum am crede mulți.

 

Fred Pleitgen – corespondent CNN: Acest sunet este provocat de gheața și pământul înghețat care se rup în bucăți. Încălzirea globală, în acțiune. Rușii îi spun acestui loc “Poarta către iad”, pentru că arată de parcă Pământul se scufundă și iese la lumină o lume din adâncuri. În această regiune, există temerea că o eroziune atât de rapidă ar putea distruge orașe întregi, cât de curând.

Asta, pentru că în Siberia, sub fundațiile multor clădiri este permafrostul, sol înghețat timp de mii de ani și care acum, din cauza creșterii temperaturilor la nivel global, a început să se topească.