Încep lucrările la autostrăzile Moldovei. Sunt finanţate prin PNRR

0

Consilierul ministrului Transporturilor Cătălin Urtoi susţine că pe autostrada A7 Ploieşti-Paşcani lucrările încep în acest an, iar în cazul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş “prima lopată” o vom vedea în anul 2024.

Cătălin Urtoi a scris, vineri seară, pe Facebook că este întrebat tot mai des când vor demara lucrările la A7 şi A8, el precizând că pe unul dintre loturile sectorului Ploieşti-Buzău şantierul va fi deschis în a doua parte a acestui an.

“Dacă vorbim despre A7, prima lopată o vom vedea pe lotul 2 de pe sectorul Ploieşti-Buzău, după semnarea contractului şi ordinul de începere, adică anul acesta, undeva în trim. III, poate chiar şi mai devreme. În continuare vor primi prima lopată şi celelalte loturi până la Paşcani, pe măsură ce se vor finaliza licitaţiile, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023. Acesta este termenul final de semnare a contractelor prin PNRR şi nimeni nu-şi poate permite ratarea acestei finanţări, indiferent de culoarea politică! Ar fi sinucidere curată!”, a susţinut Cătălin Urtoi.

În ceea ce priveşte capetele A8, respectiv Leghin-Moţca şi Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, Urtoi a afirmat că “prima lopată” o vom vedea abia în 2024, după finalizarea proiectării.

“După decembrie 2023, adică în 2024, prima lopată va fi pe toate loturile de pe A7 şi A8, care au finanţare prin PNRR. 2024, 2025 şi până în august 2026 vor fi doi ani şi opt luni, în care vom realiza aceste proiecte de autostradă prin PNRR, din Moldova. Este perfect realizabil, mai ales că vorbim de o împărţire pe loturi mici în faza de execuţie (până în 30 km), nu avem lucrări de artă complexe, iar contractele vor avea ca termen de realizare între 20-30 luni. Nu avem voie să ratăm. Atât cât voi fi la Ministerul Transporturilor, voi face tot ce ţine de mine, chiar dacă voi supăra pe unii prin insistenţă, pentru a îndeplini acest target!”, a mai scris Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor.

Urtoi a fost numit în acest post în urmă cu câteva luni, după ce timp de câţiva ani a iniţiat în calitate de lider al unei asociaţii civice mai multe acţiuni de protest faţă de lentoarea construcţiei de autostrăzi în Moldova.