Încep „războaiele“ între UE şi SUA? De partea cui se va afla România?

Primul război este cel comercial între SUA şi Uniunea Europeană. Nu e vorba despre problema anunţatelor decizii ale Preşedintelui Trump privind posibila impunere, începând cu luna viitoare, a unor supra-taxe protecţioniste pe importurile SUA de oţel şi aluminiu din ţările europene, cu 15-25% în plus faţă de nivelul actual.

 

Asta este tema care urmează, iar europenii au anunţat deja că au propria lor listă de produse la care ar putea impune o supra-taxă similară în primul rând pentru produse agro-alimentare importate din SUA.

 

Acum, marea problemă care declanşează conflictul este că, în semn de răspuns faţă de hotărârea lui Trump de a abandona unilateral tratatul nuclear cu Iranul şi de a impune sancţiuni foarte severe împotriva tuturor statelor care vor mai face operaţiuni comerciale în Iran sau cu companii iraniene, Uniunea Europeană a decis ca începând cu ziua de azi ora 10.30,  să lanseze procesul pe care-l presupune „legea blocajului“.

 

Este vorba despre „blocking status“, o legislaţie europeană din 1996 pentru situaţii de extremă urgenţă şi „care vizează anihilarea efectelor extra-teritoriale ale sancţiunilor americane“, aşa cum a declarat ieri, la Sofia, Jean-Claude Juncker.

 

Puteţi accesa aici textul legii respective, în traducere românească, şi veţi vedea ce mijloace are UE să anuleze cu adevărat efectele sancţiunilor americane, folosind cadrul aplicabil începând de azi şi care permite companiilor şi tribunalelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancţiunile decise de o ţară terţă şi care, în plus, decide că nici o hotărâre luată de tribunale străine privind sancţiunile nu vor fi aplicabile la nivelul Uniunii Europene.

 

Reamintesc faptul că textul fusese adoptat în 1996 ca măsură de precauţie, adică pentru a  permite companiilor europene să nu fie afectate de se sancţiunile prevăzute de legea americană „Helms-Burton“ (după numele iniţiatorilor ei), decizii privind embargoul american asupra Cubei.

 

În acelaşi timp, mai trebuie spus că legislaţia europeană de blocaj nu a mai fost invocată în momentul respectiv, criza rezolvându-se prin mijloace diplomatice.

 

 

mai multe, pe adevarul.ro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed