ÎNCEPE marea izolare a CHINEI! Europenii, americanii și japonezii au declanșat deja operațiunea

Șefii Comisiei Europene roagă companiile de pe continent să cumpere cât mai multe participații la companii pentru a stăvili avântul ce vine din afara Uniunii, cu trimitere directă la China. În plus, cer statelor membre să examineze investițiile străine, ținta fiind tot statul asiatic, făcut vinovat de propagarea epidemiei de coronavirus. Pe de altă parte, japonezii oferă 2 miliarde de dolari firmelor sale să își mute producția din China. Mai mult ca sigur, demersul va fi urmat și de americani. Totodată, tot mai multe voci susțin pedepsirea Chinei pentru rolul jucat în răspândirea virusului și cer ”izolarea” până când aceasta își va schimba comportamentului. Chiar și la noi a apărut o inițiativă legislativă, a liberalului Pavel Popescu, care stipulează stoparea investițiilor chinezești pe o perioadă de zece ani.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comsiei Europene și comisar pe responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat într-un interviu acordat Financial Times că guvernele statelor membre ale UE ar trebui să cumpere participaţii în companii pentru a elimina ameninţarea ca acestea să fie preluate de China. Potrivit oficialului de la Bruxelles, Comisia încearcă să protejeze businessurile europene în faţa crizei COVID-19 și a precizat că la nivelul executivului european se lucrează deja la o serie de propuneri prin care le oferă ţărilor din Uniunea Europeană puteri sporite pentru ca acestea să blocheze tranzacţii iniţiate de companii de stat, care ar afecta mediul concurenţial. “Nu avem nicio problemă ca statele să acţioneze ca participanţi la piaţă dacă e nevoie – să cumpere acţiuni în companii, atunci când vor să oprească astfel de preluări. Este foarte important să înţelegem că există un risc real ca businessurile să fie achiziţionate. Situaţia arată că trebuie să lucrăm intens. Este una dintre priorităţile noastre”, a spus Margrethe Vestager. Deja, în unele state din UE s-au luat decizii de limitare a unor investiții străine. În Italia, guvernul a extins domeniul de aplicare a instrumentelor de examinare a investițiilor existente pentru a proteja firmele strategice împotriva preluărilor de către investitori străini. În România, ordonanța militară 8 a suspendat procedurile de vânzare-cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

La finalul lunii trecute, Comisia a emis o serie de orientări care au scopul de a asigura o abordare solidă la nivelul UE în ceea ce privește examinarea investițiilor străine într-o perioadă de criză a sănătății publice și de vulnerabilitate economică cauzată de această criză. „Dacă vrem ca Europa să iasă din această criză la fel de puternică precum a intrat, trebuie să luăm măsuri de precauție acum. Ca în orice criză, atunci când activele noastre industriale și corporative se află sub stres, trebuie să ne protejăm securitatea și suveranitatea industrială. Dispunem de instrumentele necesare pentru a face față acestei situații în temeiul legislației europene și naționale și invit statele membre să le utilizeze pe deplin. UE este și va rămâne o piață deschisă pentru investițiile străine directe. Însă această deschidere nu este necondiționată”a declarat președintele Comisiei Europene,Ursula von der Leyen.

 

Exodul americanilor

 

Un raport prezentat recent de firma de consultanță în domeniul producției Kearney arată că firmele americane părăsesc China masiv, împinse mai întâi de războiul comercial căruia i s-a adăugat incapacitatea regimului comunist de a stăpâni epidemia, fapt ce a dus la o răspândire planetară. „Cu trei decenii în urmă, producătorii americani au început să producă și să se externalizeze în China dintr-un singur motiv: costurile.

Războiul comercial a adus în ecuație o a doua dimensiune – riscul – odată ce taxele vamale și amenințarea importurilor din China au împins întreprinderile să cântărească mai atent siguranța aprovizionării, pe lângă costuri.

COVID-19 aduce o a treia dimensiune în ecuație, și încă în prim planul acesteia: rezistența, capacitatea de a prevedea și de a se adapta la șocurile de sistem neprevăzute”, a declarat Patrick Van den Bossche, partener Kearney și co-autor al raportului.

Pe lângă repatrierea lor în Statele Unite, companiile americane își mută producția și în țările sud-est asiatice și în Mexic. „Lecția pe care trebuie să o învățăm de la COVID-19 sunt pe cât de dure pe atât de importante. În timp ce războiul comercial a declanșat unele schimbări improvizate, marea perturbare provocată de epidemia de coronavirus va determina companiile să își regândească din temelii strategiile de externalizare.

La un nivel minim, ne așteptăm că ele vor fi din ce în ce mai înclinate să-și împartă riscurile și să-și pună ouăle în mai multe coșuri, în loc să mai pună toate ouăle în coșul cel mai ieftin, așa cum multe au făcut până acum în China”, mai spune oficialul Kearney.

La nivel politic nu se iau deocamdată decizii. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că este prea devreme să se discute despre consecinţe pentru China cu privire la ceea ce responsabilii americani consideră că ar fi lentoarea cu care Beijingul a semnalat amploarea crizei coronavirusului în China, informează Reuters. SUA au repatriat 50.000 de cetăţeni americani blocaţi în străinătate din cauza diverselor restricţii legate de epidemia de COVID-19 şi mai sunt încă multe mii care aşteaptă să fie aduşi acasă, a afirmat Mike Pompeo într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Albă împreună cu preşedintele Donald Trump.

Întrebat despre consecinţe pentru China, Pompeo a declarat că nu este momentul pentru represalii. ”Dar este încă timp pentru claritate şi transparenţă”, a spus oficialul american.

 

Japonezii dau bani mulți

 

Japonezii au trecut și ei la măsuri anti-China. Tokyo a rezervat 2,2 miliarde de dolari din bugetul său pentru a încuraja firmele producătoare să părăsească China, întrucât deficienţele provocate de pandemie evidenţiază riscurile lanţului de aprovizionare necesar economiei japoneze. Aproximativ 2 miliarde de dolari au fost alocate firmelor care s-au repatriat în Japonia, în timp ce restul va merge către companii care mută producţia din China în alte ţări. „Va fi o schimbare”, susține Shinichi Seki, economist la Institutul de Cercetare Japonez. Seki a spus că unii producători japonezi din China aveau deja în vedere mutarea. „Având acest buget în lucru, va oferi cu siguranță un impuls.” Numeroşi analişti din Japonia şi din alte ţări au acuzat China că a gestionat greşit etapa incipientă a pandemiei, contribuind la răspândirea globală a virusului Wuhan.

Coreenii de la Samsung au închis definitiv producția de telefonie mobilă din China, conform Reuters. Motivul invocat este competiția dură pe piața de telefonie mobilă din China. Închiderea ultimei fabrici de telefoane a Samsung în China vine după ce compania a întrerupt producția la uzina din sudul orașului Huizhou în iunie și a suspendat o altă fabrică la sfârșitul anului trecut.

 

Apel pentru ”izolarea” Chinei

Glenn Harlan Reynolds, profesor de drept la Universitatea din Tennessee și blogger politic conservator, cere într-un comentariu publicat de USA Today  ”izolarea Chinei de lumea civilizată până când comportamentul ei se va schimba”. ”Suntem în situația actuală, cu decese și devastare economică mondială, deoarece China a abordat criza cu obișnuitul ei mix de nesinceritate, incompetență și banditism. Dacă China ar fi fost o națiune mai civilizată, această epidemie ar fi fost oprită mai devreme și cu mai puține efecte nocive, în China sau în afara ei”, susține acesta. Profesorul face referire la primele momente ale epidemiei, atunci când autoritățile chineze au cenzurat informațiile despre apariția virusului nou și i-au sancționat pe medicii care au tras semnalul de alarmă. În acest scop, el își susține acuzațiile cu rapoartele serviciilor secrete americane, care au aflat că Beijingul a indus în eroare lumea cu privire la gravitatea epidemiei. ”Beijingul a negat până pe 20 ianuarie că transmiterea de la om la om este posibilă. Dar în același timp, oficialii chinezi și companiile de stat cumpărau în regim urgent articole medicale – în special echipament de protecție personală precum măști și mănuși – din Australia, Europa și din toată lumea. Practic, Beijingul acumula resursele necesare pentru savarea vieții, în vreme ce susținea în mod fals că viețile oamenilor nu sunt în pericol”, spune Reynolds, care o citează pe editorialista USA Today, Marion Smith.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed