AcasăEconomieÎncepe să se echilibreze bugetul? În premieră, veniturile cresc mai mult decât...

Începe să se echilibreze bugetul? În premieră, veniturile cresc mai mult decât cheltuielile

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au ajuns, după primele opt luni ale anului, la 106,26 miliarde de lei, în creştere cu 2,9% faţă de nivelul consemnat în primele opt luni ale anului trecut. Cheltuielile aferente aceluiaşi interval de timp au ajuns la 127,16 miliarde de lei, în creştere cu doar 1,3% faţă de cele din 2009. Aşadar, ritmul de creştere a veniturilor este de două ori mai mare decât ritmul de creştere a cheltuielilor.

Situaţia este fără precedent în acest an. Până în luna iulie, veniturile au crescut cu 1,2% comparativ cu acelaşi interval din 2009. Cheltuielile au avansat însă cu nu mai puţin de 3,2%, comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut. Comparaţia lunilor anterioare  nu mai este relevantă, pentru că de-a lungul primului semestru din 2010 încasările bugetului general consolidat au fost constant mai mici decât cele din 2009.

În luna august, autorităţile au reuşit să pună o frână creşterii deficitului bugetar, care a crescut cu doar un miliard de lei. Totuşi, dincolo de încasările în creştere din TVA şi accize şi de cheltuielile mai scăzute cu personalul şi cu bunurile şi serviciile, deficitul a fost ţinut jos pentru că statul nu şi-a plătit în august datoriile către firme. O parte din aceste datorii au fost însă plătite în septembrie (exemplul miliardului de lei pentru datoriile spitalelor) deci este posibil ca datele execuţiei bugetare pe primele luni să nu mai arate la fel de bine.

Ultimele Articole