Începe un nou război? Erdogan amenință cu forța militară o țară vecină

„Avertizăm încă o dată Grecia să evite visele, declarațiile și acțiunile care vor duce la regrete, așa cum a făcut-o în urmă cu un secol, și să revină la bunul simț”, a scris Erdoğan pe Twitter în trei limbi: turcă, greacă și engleză.

Turcia nu încalcă drepturile sau legile nimănui și nici nu lasă pe nimeni să le încalce pe ale sale, a spus președintele Erdogan.

„Turcia nu va renunța la drepturile sale în Marea Egee și nu se va abține să folosească puterile pe care i le acordă acordurile internaționale privind înarmarea insulelor atunci când va fi necesar”, a declarat el.

Grecia și Turcia sunt aliați în cadrul NATO, dar au o istorie de dispute legate de o serie de probleme, inclusiv explorarea de minerale în estul Mediteranei și revendicări rivale în Marea Egee.

Cele două țări au fost aproape de război de trei ori în ultima jumătate de secol, ultima dată în 1996, din cauza proprietății unei mici insule nelocuite din estul Mării Egee. Dar Ankara a pus recent la îndoială suveranitatea Greciei asupra unor insule grecești mari și locuite – Rodos, Kos și Lesbos, de exemplu, s-ar încadra în descrierea de insule „militarizate”.

Erdogan a lansat aceste amenințări cu privire la statutul insulelor grecești din estul Mării Egee în ultima zi a exercițiului turcesc EFES-2022, la care participă 37 de țări.

„Efortul de a folosi insule cu un statut nemilitar în diverse exerciții și efortul de a instrumentaliza NATO și țări terțe în această ilegalitate nu are alt sens decât un efort care va sfârși în dezastru” a mai spus Erdogan.

El a invocat războiul de independență al Turciei de la începutul anilor 1920, când turcii au învins puterile ocupante, inclusiv Grecia. Insulele din estul Mediteranei ocupate de Italia la începutul secolului XX, au fost atribuite Greciei prin tratatul de pace de la Paris din 1947.

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului Greciei, Giannis Oikonomou, a denunțat interpretarea dată de Turcia tratatelor privind statutul insulelor din estul Mării Egee ca fiind „mituri nefondate care nu pot contesta și nici nu pot înlocui dreptul internațional și tratatele internaționale”.

„În general, absolut nimic și în niciun fel nu poate aduce atingere drepturilor noastre suverane și suveranității noastre naționale. De aceea, facem apel la Turcia să înceteze tacticile sale de provocare și să realizeze că singura cale este comunicarea responsabilă și onestă, în contextul dreptului internațional și cu respect absolut pentru suveranitate”, a declarat Oikonomou.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed