Închiderea magazinelor la 18:00 dă rezultate. Rata de infectare în București a scăzut

0
43

Premierul Florin Cîțu a declarat, cu privire la închiderea magazinelor la ora 18.00, că lucrurile vor rămâne așa cum sunt și a anunțat că măsura dă rezultate.

 

 

Testarea non-invazivă pentru COVID a elevilor provoacă ceartă între ministere. Premierul intervine

 

 

„Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”, a declarat Florin Cîțu la Palatul Victoria.

CÎȚU: Vrem să revenim la normal la 1 iunie

Cîțu a precizat că măsura de a închide magazinele de la ora 18.00 acolo unde incidența cazurilor este ridicată a dus la o scădere a ratei de pozitivare cu Covid-19, tocmai pentru că mobilitatea, factorul principal prin care se răspândește virusul, a fost limitată.

„Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat”, a arătat Cîțu.

Rata de infecatare în Capitală a scăzut sub 7 la mia de locuitori. Astfel, în București nu mai există, pentru moment, motivul pentru o carantină totală care se impune la peste 7,5 infectări la mia de locuitori.