x


  • EUR
    4.8582
    USD
    4.0972
string(16) "instant-articles"

Închisoarea l-a ÎMBOGĂȚIT! Povestea ULUITOARE a GARDIANULUI care a tăiat și spânzurat

Vasile Duţu, gardian la Penitenciarul Bacău, a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă şi cămătărie.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 23.10.2019, 8:32

Un agent principal din cadrul Penitenciarului Bacău a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni închisoare cu executare, în timp ce iubita acestuia, profesoară, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Cazul celor doi arată cum apar breşele ilegale în închisori.

 

Detalii uluitoare ies la iveală în cazul agentului din Penitenciarul Bacău, arestat în luna martie anul curent, sub acuzaţia de luare de mită, trafic de influenţă şi cămătărie. Vasile Duţu (49 de ani) şi concubina acestuia, Oana Maria Râncu (43 ani), au fost trimişi în judecată şi judecaţi prin procedura simplificată, urmare a recunoaşterii învinuirilor. Probele zdrobitoare administrate de procurori în acest caz arată cum a reuşit un gardian dintr-o închisoare de provincie să ajungă în câţiva ani unul dintre cei mai bogaţi angajaţi din sistemul penitenciar românesc, transformându-şi locul de muncă într-o uriaşă sursă de venituri ilegale. Vasile Duţu a fost angajat la Penitenciarul Bacău în 2001, din sursă externă. De-a lungul anilor, acesta a devenit un adevărat stăpân peste deţinuţi, stabilind tarife clare pentru a condamnaţii care doreau să aibă condiţii preferenţiale: permisii, telefoane în celulă, acces la cumpărături etc.

În plus, agentul desfăşura şi activităţi de cămătărie, oferind împrumuturi cu 20% dobândă. Clienţii erau chiar angajaţi din cadrul Penitenciarului Bacău. Deşi existau suspiciuni asupra conduite agentului Duţu, acesta a fost menţinut în sistem vreme de 18 ani, scăpând doar cu sancţiuni uşoare. A fost sancţionat de opt ori cu mustrare, diminuarea drepturilor salariale, amânarea avansării în grad. Duţu se lăuda deţinuţilor că ”are spatele asigurat”, având doi verişori judecători şi că inclusiv directorul închisorii se teme de el, relatând un conflict în care agentul ar fi încercat să arunce cu un scaun în şeful penitenciarului.

Articolul integral pe ADEVĂRUL