AcasăEconomieÎncoronarea, un moment de fast în plină criză a puterii de cumpărare

Încoronarea, un moment de fast în plină criză a puterii de cumpărare

Pentru unii, aceste cheltuieli nu sunt trecute cu vederea.

„Vor fi cheltuite 250 de milioane de lire sterline în acea zi”, a spus Delany Gordon, 50 de ani, citând o cifră menţionată de tabloidul The Mirror. „Azi cheltuiesc 26 de cenţi pe prânzul meu”, spune el, arătând spre o chiflă cumpărată de la un supermarket din nordul Londrei.

„Ei au bani, de ce îi iau pe ai mei?”. „Nu trăim la fel”, mărturiseşte şi Eden Eawit. „În momentul de faţă, oamenii au dificultăţi”, continuă această femeie de 38 de ani care spune că găteşte doar două zile pe săptămână şi mănâncă sandvişuri în restul timpului pentru a-şi reduce consumul de energie.

Inflaţie care depăşeşte 10% de luni de zile, salarii stagnante, creşterea preţurilor la alimente şi energie: acest cocktail exploziv i-a determinat pe asistente, medici, profesori şi alţi funcţionari publici să intre în grevă pentru a obţine salarii mai bune.

Alţii sunt nevoiţi să ceară ajutor pentru a ajunge la capăt.

Trussell Trust, o organizaţie caritabilă care conduce o reţea extinsă de bănci alimentare în toată ţara, a oferit aproape 3 milioane de pachete de alimente de urgenţă persoanelor aflate în nevoie între aprilie 2022 şi martie 2023, inclusiv peste 1 milion distribuite copiilor, o creştere de 37% faţă de anul precedent.

În decembrie, Charles al III-lea a donat banii strânşi în memoria mamei sale Elizabeth a II-a unei asociaţii care ajută persoanele aflate în sărăcia energetică. Această donaţie nespecificată vine pe lângă încă un milion de lire sterline donat de rege băncilor alimentare. 

Câştig de 120 de milioane de lire sterline pentru pub-uri

Acest context tensionat îi face pe unii să creadă că familia regală, aflată în fruntea unei averi colosale, ar trebui să plătească nota.

Potrivit unui sondaj YouGov din aprilie, 51% dintre britanici cred că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.

Suma totală cheltuită nu a fost specificată, dar „cifrele reale vor fi anunţate în timp util”, a spus un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. El a dorit să pună în balanţă aceste cheltuieli cu imensul „impuls economic” generat.

„O ocazie naţională ca aceasta, o mare ocazie de stat, atrage un interes global enorm care rambursează mai mult decât cheltuiala aferentă”, a spus el.

Potrivit British Beer and Pub Association, încoronarea este de aşteptat să genereze 120 de milioane de lire sterline pentru pub-urile cărora li se va permite să rămână deschide mai mult cu această ocazie. Industria ospitalităţii speră la un profit extraordinar de un miliard de lire sterline.

Viceprim-ministrul Oliver Dowden a insistat recent că regele şi Guvernul se vor asigura că nu există „extravaganţă sau exces”.

De fapt, ceremonia promite a fi mai restrânsă decât pentru încoronarea reginei Elizabeth a II-a: aproximativ 2.000 de persoane vor participa la ceremonia de la Westminster Abbey, comparativ cu 8.000 acum 70 de ani.

Purtătorul de cuvânt al palatului subliniază că evenimentul a fost pregătit „conştient mereu că acesta este un moment de dificultate economică pentru mulţi oameni, astfel că s-au găsit economii în domenii cheie – de exemplu reutilizarea multor elemente pentru ceremonie, mai degrabă decât comandarea unora noi”. 

Acesta este al treilea eveniment cu mare fast în Regatul Unit în mai puţin de un an după sărbătorirea Jubileului de Platină al reginei (70 de ani de domnie) în iunie şi apoi înmormântarea acesteia în septembrie anul trecut.

Pentru Graham Smith, această nouă ceremonie costisitoare este o „palmă pentru milioane de oameni care se luptă cu criza costului vieţii”. Mişcarea sa anti-monarhie Republic intenţionează să-şi facă auzită vocea la un protest din Trafalgar Square şi de-a lungul procesiunii de sâmbătă.

Ultimele Articole