Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a scăzut în mai la cel mai redus nivel din ultimele şase luni

0

Sondajul publicat vineri de Universitatea din Michigan a arătat, de asemenea, că aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor au crescut în această lună la cel mai ridicat nivel din 2011, o veste proastă pentru Rezerva Federală, după ce a semnalat săptămâna trecută că ar putea întrerupe cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare al băncii centrale a SUA după anii 1980.

”Acest raport are un pic de stagflaţie. Această creştere a aşteptărilor inflaţioniste este probabil să se adauge la o discuţie vie despre dacă să se menţină sau să se crească din nou dobânzile, la întâlnirea din 14 iunie”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital din New York.”.

Indicele general al încrederii consumatorilor a fost de 57,7 în această lună, cea mai redusă citire din noiembrie trecut şi în scădere de la 63,5 în aprilie.

Economiştii chestionaţi de Reuters au prognozat o lectură preliminară de 63,0.

Indicele condiţiilor economice actuale al sondajului a scăzut la 64,5, de la 68,2 în aprilie. Indicele aşteptărilor consumatorilor a scăzut la 53,4, de la 60,5 în luna anterioară.

Directorul sondajelor, Joanne Hsu, au atribuit parţial deteriorarea încrederii consumatorilor neînţelegerilor de la Washington şi a avertizat că ”dacă factorii de decizie nu reuşesc să rezolve criza plafonului datoriilor, aceste opinii sumbre asupra economiei vor exacerba consecinţele economice grave ale neîndeplinirii obligaţiilor”.

Biroul pentru Buget al Congresului, nepartizan, a avertizat vineri că naţiunea se confruntă cu ”un risc semnificativ” de a neîndeplini obligaţiile de plată în primele două săptămâni din iunie, fără o creştere a plafonului datoriei.

Acţiunile de pe Wall Street au ânchis vineri în scădere, iar dolarul a crescut faţă de un coţ de valute importante.

Media industrială Dow Jones a scăzut cu 0,03%, Nasdaq Composite a scăzut cu 0,35%, iar S&P 500 a scăzut cu 0,16%.