x


  • EUR
    4.8360
    USD
    4.2689
string(7) "stiinta"

INCREDIBIL! Zece PROCENTE din puterea SOARELUI, la doi pași de BUCUREȘTI

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, echivalentă cu 10 procente din cea a Soarelui. Specialiștii susțin că încă nu a atins capacitatea maximă.

Author: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 14.03.2019, 9:01

Laserul de la Magurele, proiect cofinantat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins, miercuri, 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, echivalenta cu 10 procente din cea a Soarelui.

 

Si aceasta inca nu este puterea maxima a laserului. Fizicianul Cristian Presura a explicat, miercuri seara, la Digi 24, cum a fost posibil acest lucru si ce inseamna.

 

“Amplificarea pulsului are o problema intrinseca. Daca am lasa laserul sa treaca prin mediul activ, laserul ar distruge mediul activ si pulsul nu ar putea sa fie amplificat. Metoda folosita de compania Thales foloseste o idee a fizicianului Gerard Mourou, care a luat premiul Nobel pentru acest lucru anul trecut. Metoda asta are o smecherie.

 

Inainte de a lasa raza de laser sa intre in mediul activ, sparge raza de laser in culorile sale componente, dupa fiecare culoare e amplificata. Intensitatea este acum mai mica si mediul activ rezista. Dupa acest pas, componentele se aduc la loc si de data aceasta se formeaza un puls urias, atingand la ora actuala un record mondial de 10 petawatts”, a spus Presura.

 

Articolul integral pe DIGI24