Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte. Analiştii financiari estimează o creştere a economiei de 3,2% în acest an

„Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte. Această situaţie s-a datorat în special creşterii, cu 10,8 puncte, a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11,7%”, arată asociaţia.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0291 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1165 lei pentru un euro.

„După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecţie. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipaţii de decelerare a economiei în următoarele 12 luni. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Totodată, se reduce ponderea respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor scădea în următoarele 12 luni. Însa ponderea participanţilor la sondaj care consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate a corectat uşor la valoarea de 75% (a două cea mai mare valoarea înregistrată de la initiarea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 7,1%. Evoluţia anticipată, în termeni reali, a PIB în anul 2022 s-a redus la 3,2%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed