Industria alimentară: norme de igienă și cum să le respecți

De ce este important să respecți normele de igienă din industria alimentară?

Regulile de igienă acoperă și oferă protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea, dar și în transportul alimentelor. Astfel, atunci când se respectă un regulament de igienă în industria alimentară sunt evitate eventualele probleme de sănătate, generate de alterarea sau infectarea alimentelor cu virusuri.

Este imperios necesar pentru a evita îmbolnăvirea clienților, consumatorilor, dar mai ales pentru a evita contaminarea – care este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu au suferit tratamente termice.

Dacă lucrezi în sectorul alimentar, trebuie să ai grijă la foarte multe aspecte printre care:

  • menținerea curățeniei și a igienei (mai ales în zonele unde este prelucrată mâncarea) în fiecare zi
  • alimentele se vor păstra proaspete
  • se vor curăța și igieniza spațiile, dar și suprafețele de lucru (fiind în responsabilitatea angajaților să folosească produse curatenie profesionale și de calitate)
  • personalul va fi calificat în conformitate cu metodologia și instruit în mod periodic despre noțiunile fundamentale de igienă pentru fi aplicate în cadrul alimentației publice sau colective
  • fiecare zonă va fi întreținută și igienizată în mod diferit. Iar pentru acest lucru să fie realizat se vor folosi produsele specializate destinate fiecărui spațiu de lucru, precum: produse din hârtie de unică folosință, prosoape din hârtie pliate sau dispenser hartie. Acestea vor capta și vor elimina microbii, spre deosebire de carpele textile.
  • în domeniul siguranței alimentare se folosesc produsele de unică folosință, precum și halate pentru a evita împrăștierea lichidelor
  • spălatul pe mâini este esențial pentru a evita răspândirea cu ușurință a microbilor și bacteriilor pe care le purtăm
  • iar dacă te confrunți cu mucegai și te întrebi cum scapam de igrasie, îți recomandăm să acorzi atenție spațiului în care s-a instalat. Mai apoi să se aplice soluțiile necesare pentru a reduce umiditatea și umezeală din pereți.

Pericolele pot să apară atât prin intermediul aerului (care este oricum poluat) pentru că bacteriile se instalează rapid, dar și în apă potabilă sau apă folosință în instalații și mașini. Curățenia și dezinfectarea profesională este esențială în aceste cazuri, dar reprezintă și o obligație în ceea ce privește respectarea normelor legale de igienă din industria alimentelor.

În legislația națională, cât și cea europeană normele de igienă sunt bine definite, iar respectarea lor aduce beneficii pe planul sănătății, însă garantează și succesul afacerii în domeniul HoReCa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed