Industria farma a concediat, în 2009, un om din zece

“În 2009, în mai multe companii locale, din cauza crizei, producătorii mari de medicamente generice au disponibilizat aproximativ 500 de angajaţi. În industria farma în România sunt circa 14-15.000 de angajaţi, atât în zona de producţie, cât şi în cea comercială”, a declarat pentru Business Standard Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice şi directorul Terapia Ranbaxy.

“Inclusiv companiile inovative iau în considerare desfiinţarea unor divizii, iar incertitudinea pieţei, faptul că nu avem un buget aprobat pentru sănătate, îi determină să elaboreze chiar şi două-trei scenarii diferite. În zona de distribuţie, un prim val consistent de restructurare a început în 2008, apreciez că în ultimele 16 luni din zona de distribuţie farma au plecat până la 1.000 de persoane”, spune Dragoş Dinu, partener Link Resources. La sfârşitul anului trecut, distribuitorul A&D Pharma a disponibilizat până la 300 de persoane. În ceea ce priveşte producătorii, principalii angajatori din industria farmaceutică locală sunt Antibiotice Iaşi, care are până la 1.500 de angajaţi, Sanofi – Aventis şi Zentiva, care împreună au 900 de angajaţi, dintre care aproximativ 500 în divizia industrială, şi Terapia Ranbaxy, care deţine o fabrică la Cluj. Pe fondul declinului pieţei de medicamente în 2009, odată cu introducerea unor taxe, producătorii au anunţat opriri temporare de producţie până la consumarea stocurilor. Labormed a anunţat că va trimite în şomaj tehnic în decembrie 250 de persoane, jumătate din personal.

Numărul cererilor de joburi în farma, dublu în octombrie

Compania Expand Health, specializată în recrutare şi marketing pe piaţa farma, s-a confruntat în această toamnă cu o afluenţă mare de cereri de muncă. “Am primit un număr de aplicaţii impresionant, 5.541 în luna octombrie, dublu faţă de lunile anterioare din 2009, consecinţă a deciziilor de restructurare aplicate în special după finalul primului semestru. Trendul în Big Pharma este de a conserva structura până la sesiunile de evaluare anuală, urmând să aplice restructurările la începutul lui 2010. Majoritatea restructurărilor importante au fost sesizate la nivelul jucătorilor cu o creştere de personal peste media pieţei în 2008”, a declarat pentru Business Standard Carmen Catrina, director general Expand Health. Potrivit acesteia, persoanele care au fost nevoite să renunţe la poziţii în vânzări în farma s-au reorientat către zona de producţie, precum şi spre alte industrii, ca de exemplu FMCG. Un alt trend care s-a manifestat în acest an a fost îngheţarea sau externalizarea poziţiilor rămase vacante.

“Anul 2009 s-a caracterizat prin stagnarea salariilor angajaţilor existenţi şi diminuarea salariilor la angajare. Per total, este o industrie mai puţin atractivă din punct de vedere salarial versus anii precedenţi, şi comparativ cu alte domenii de activitate”, a completat Carmen Catrina.
Potrivit companiei de consultanţă Cegedim, piaţa farmaceutică va scădea în acest an cu 4% în euro, la circa 1,9 miliarde de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed