Inflaţia anuală s-a temperat la 4,2% în martie (VIDEO)

Tarifele la servicii au scăzut cu 0,09%, produsele alimentare s-au scumpit cu 0,17%, iar mărfurile nealimentare, cu 0,38%.

În 2010, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,39%, mărfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cântăresc 17,89%.
Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în a treia lună din 2010 la combustibili (1,95%), citrice şi alte fructe meridionale (1,92%), alte legume şi conserve de legume (1,27%).

În general, în martie, alimentele s-au scumpit ori s-au ieftinit uşor, dar au existat şi unele excepţii, la fructe şi conserve din fructe, unde preţurile au crescut cu 1,22% şi ulei (0,70%). În schimb, ouăle s-au ieftinit cel mai mult, cu 5,84%, urmate de cartofi, cu 0,97%, zahăr, cu 0,43%, lapte şi produse lactate, cu 0,17%.

Pe partea de mărfuri nealimentare, în afară de combustibili, s-au mai scumpit semnificativ cărţile, ziarele şi revistele, cu 0,37%, precum şi energia termică, cu 0,21%. Medicamentele au costat cu 0,08% mai mult decât în februarie, iar tutunul şi ţigările, cu 0,01% mai mult. În schimb, singurele care s-au ieftinit la această categoria au fost autoturismele şi piesele de schimb – cu 0,39%.

Economistul şef Nicolae Chidesciuc crede că România va rata ţinta de inflaţie stabilită de BNR.

„Prognoza noastră pentru finalul anului 2010 este că nu ne vom încadra în ţinta BNR. Noi avem o inflaţie de 5%”, spune Chidesciuc.

Banca centrală are o ţintă de inflaţie de 3,5% pentru 2010, cifră corespunzătoare unui interval de ţintă cuprins între 2,5 şi 4,5%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed