Inflatia determina Fed sa mentina dobanda de politica monetara la 2%

Aceasta decizie a confirmat asteptarile analistilor, dupa ce presedintele Fed, Ben S. Bernanke, a semnalat, in ultimul timp, in numeroase randuri, ca limitarea inflatiei a devenit principala problema a bancii centrale americane.

"Desi riscurile unei evolutii negative raman, totusi acestea par sa se fi diminuat intr-o anumita masura, in timp ce riscurile privind accelerarea inflatiei s-au accentuat", a anuntat astazi Comitetului de Politica Monetara al Fed (FOMC).

In cursul sedintei care a durat doua zile, Fed si-a reafirmat estimarile si declarat ca economia americana isi continua expansiunea, in ciuda faptului ca pretul petrolului aproape s-a dublat in ultimul an, iar marfurile s-au scumpit la valori record.

"Comitetul (FOMC – n.r.) se asteapta ca inflatia sa se tempereze spre sfarsitul acestui an si in cursul celui viitor", a mentionat Fed. "Cu toate acestea, in perspectiva unor majorari ale preturilor energiei si ale altor marfuri (…), incertitudinea privind inflatia ramane majora", a adaugat banca centrala americana.

Pretul petrolului a atins recordul de 139,89 dolari/baril pe 16 iunie, ceea ce determinat cresterea indicelui privind preturile de consum cu 4,2% in mai, fata de o medie de 2,7% in cursul ultimilor zece ani. Aceasta inflamare a costurilor energiei afecteaza atat profiturile companiilor, cat si veniturile consumatorilor. Prin urmare, estimarile consumatorilor americani privind inflatia au avansat la o medie anuala de 3,4% pentru urmatorii cinci ani, cea mai ridicata estimare din 1995, conform unui sondaj al Reuters/University of Michigan.

De asemenea, semnale negative vin si din piata imobiliara. Astfel, indicele compozit S&P/Case Shiller care urmareste evolutia preturilor a 20 de zone metropolitane, s-a redus cu 1,4% in aprilie fata de luna anterioara si cu 15,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, somajul a atins nivelul de 5,5%, iar increderea consumatorilor in economia americana a scazut la minimul ultimilor 16 ani.

Ultima reducere a dobanzii cheie, de 0,25%, s-a realizat in aprilie, fiind a saptea decizie pe acest trend din septembrie 2007, cand dobanda de referinta era de 5,25%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed