AcasăEconomieInflaţia din SUA s-a menţinut la un nivel ridicat în luna mai,...

Inflaţia din SUA s-a menţinut la un nivel ridicat în luna mai, dar creşterea lunară a fost sub aşteptări

Preţurile de  bază pentru cheltuielile de consum personale de bază au crescut cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,2 puncte procentuale sub avansul din luna anterioară, dar în jurul creşterii înregistrată ultima oară în anii 1980. Wall Street anticipa o creştere a preţurilor de circa 4,8%.

Faţa de luna precedentă, indicatorul, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a arătat o creştere de 0,3%, uşor sub avansul de 0,4% estimat de Dow Jones.

Inflaţia generală a accelerat la 0,6% în termeni lunari, cu mult peste cea de 0,2% consemnată în aprilie. Inflaţia anuală s-a menţinut la nivelul din aprilie, de 6,3% şi uşor sub cea de 6,6% din martie, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 1982.

În plus, raportul reflectă presiunile asupra cheltuielilor consumatorilor, care reprezintă aproape 70% din întreaga activitate economică din SUA. În timp ce venitul personal a crescut cu 0,5% în mai, peste estimării de 0,4%, venitul după impozite şi alte taxe, sau venitul personal disponibil, a scăzut cu 0,1% în luna respectivă şi cu 3,3% faţă de un an în urmă.

Cheltuielile ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,4%, o scădere bruscă faţă de creşterea de 0,3% din aprilie, deşi au crescut cu 2,1% de la un an la altul.

”Creşterea costului vieţii a absorbit toată puterea de cheltuieli crescută din locurile de muncă adăugate şi salariile mai mari în luna mai”, a declarat Bill Adams, economist şef la Comerica Bank.

 

Ultimele Articole