Inflaţia din zona euro a încetinit uşor în noiembrie, la 10%, datorită preţurilor mai mici ale energiei

Preţurile de consum au înregistrat în ultimele luni creşteri puternice în regiunea cu 19 state membre, iar inflaţia a urcat peste pragul de 10% luna trecută, evidenţiind gravitatea crizei costului vieţii din blocul monedei unice.

Datele iniţiale de miercuri au arătat însă că inflaţia generală a fost în noiembrie de 10% , în termeni anuali, reprezentând o încetinire de 0,6 puncte procentuale faţă de octombrie.

Energia şi alimentele au continuat să contribuie la cifrele ridicate ale inflaţiei, dar cu o scădere vizibilă în cazul energiei.

Potrivit Eurostat, creşterea anuală a preţurilor energiei a fost de 34,9% în noiembrie, faţă de 41,5% în octombrie.

”Încetinirea inflaţiei totale IAPC ,de la 10,6% în octombrie la 10,0% în noiembrie, a fost prima înregistrată din iunie 2021 şi a fost mai mare decât erau aşteptările iniţiale”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics, într-o notă.

”Nu am fi surprinşi să vedem accelerarea ratei generale a inflaţiei din nou în decembrie sau ianuarie, având în vedere volatilitatea cifrelor lunare, dar nu există nicio îndoială că va încetini rapid anul viitor”, a adăugat el.

Reducerea inflaţiei vine după un set similar de date din Statele Unite. Indicele preţurilor de consum din SUA, pentru luna octombrie, a fost sub aşteptări.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri