ING Bank: Marjele de dobândă la credite vor fi reglate de concurenţa dintre bănci

ING Bank anunţă că a finalizat informarea clienţilor cu privire la modificarea contractelor de credit potrivit Ordonanţei 50/2010.

Banca a menţinut nivelul dobânzii contractuale, care se formează din EURIBOR/ROBOR plus un element fix (prezentat ca suma dintre marja veche plus 2,25/1,25 la euro şi respectiv lei, reprezentând costul de finanţare).

„Începând cu 6 septembrie, actul adiţional este disponibil pentru fiecare client (…) ING Bank stă la dispoziţia tuturor clienţilor săi pentru discuţii individuale, dar nu încurajează negocieri „colective”, atîta timp cât contractele de credit sunt individuale. Eventualele obiecţiuni sau refuz al clientului de a semna actul adiţional sau de a accepta aceste modificări, nu îl exonerează de plata ratelor scadente”, se arată în comunicat.

Banca precizează că, dacă un client ar avea posibilitatea să nu fie de acord cu modificările aduse contractului prin actul adiţional, acest fapt ar conduce, în cazul modificărilor privind dobânda, spre exemplu, la menţinerea formulei de calcul prevăzută în contractul de credit iniţial şi, în consecinţă, la raportarea variaţiei acesteia în continuare la fluctuaţiile altor indici decât cei impuşi de OUG nr. 50/2010.

„Simpla notificare a neacceptării modificărilor actului adiţional sau contestarea acestora direct la bancă sau în faţă autorităţilor nu atrage după sine, în mod automat, suspendarea obligaţiilor contractuale, în cazul neîndeplinirii acestora existând chiar riscul încetării contractului. Există, bineînţeles, şi varianta rambursării anticipate a creditului, fără perceperea vreunui comision”, se arată în comunicat.

Banca precizează că în urmă aplicării noilor prevederi privind contractele de credit, preţurile creditelor vor fi mult mai transparente, clientul va putea compară mult mai uşor ofertele băncilor iar, prin eliminarea comisionul de rambursare anticipată, piaţa a devenit mult mai mobilă, permiţând clientului să aleagă cea mai bună ofertă a pieţei cu costuri minime. De asemenea, marjele de dobândă la credite vor fi reglate de concurenţa dintre bănci, aceasta fiind singura „lege” care va rezista în timp.

România a fost obligată să transpună până la data de 11 iunie 2010 în legislaţia naţională textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea. Atât bancherii, cât şi reprezentanţii firmelor de leasing şi finanţare nebancară au declarat că transpunerea textului Directivei a fost realizată abuziv, fără consultarea comunităţii bancare şi fără a respecta spiritul normei adoptate de Parlamentul European.

Printre prevederile directivei se numără limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1%, dacă perioada de timp rămasă până la scadenţa finală este mai mare de un an, respectiv la 0,5% în cazul în care rambursarea anticipată are loc cu mai puţin de 1 an înainte de scadenţă, precum şi posibilitatea consumatorului de a renunţa la contractul nou de credit în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea actelor.

Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicată pe 11 iunie în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare la 21 iunie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed