Ingineriile legislative ale lui Tudorel Toader spre o graţiere MASCATĂ!

0

Măsurile reparatorii dorite de ministrul Tudorel Toader pentru cei condamnaţi definitiv de completele „constituite nelegal la Curtea Supremă” şi care nu au putut depune contestaţii în anulare echivalează cu achitări în masă. Asta în contextul în care, potrivit specialiştilor în Drept, rejudecarea apelurilor la completele de 5, singura măsură reparatorie ce poate fi aplicată, s-ar lovi de prescrierea faptelor din dosare.

 

„În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut termenul sau au depăşit termenul contestaţiei în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curţii Constituţionale (CCR) din 2003 care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză. Ori, că a pierdut termenul de contestaţie sau nu s-a aflat în aceeaşi ipoteză, au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, anunţa luni seara Tudorel Toader. Practic, după decizia CCR din 7 noiembrie prin care a susţinut nelegala formare a completelor de 5 încă din anul 2014, o serie de condamnaţi celebri, printre care Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Şova, au depus contestaţii în anulare cerând rejudecarea apelurilor. De aceeaşi oportunitate nu pot profita condamnaţii cu sentinţele motivate cu 30 de zile înainte de decizia CCR şi, în apărarea cărora, ministrul Justiţiei susţine că s-a creat o injustiţie. Specialiştii în drept susţin că singura măsură reparatorie ce poate fi oferită este posibilitatea de rejudecare a apelurilor.

 

„Este oarecum injust să spui că este o chestie de noroc sau ghinion să fi fost judecat de un complet nelegal constituit. În orice caz, unica mărură recompensatorie în aceste speţe este rejudecarea apelurilor”, este de părere Radu Chiriţă, specialist în drept constituţional la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. „O hotărâre judecătorească definitivă nu poate fi anulată cu nimic. Singura soluţie astfel este una de natură legislativă, prin care să se rejudece faza de apel”, este de părere Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

 

Citeste mai mult: adev.ro/pl1pgy