Îngrijorare majoră în Statele Unite. Toate prețurile au crescut ca niciodată

0
43

Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş de bunuri, costul energiei şi al locuinţelor, a urcat cu 4,2% faţă de intervalul similar al anului trecut.

Un sondaj realizat de Dow Jones anticipa o creştere de 3,6%.

Creşterea de la lună la lună a fost de 0,8%, peste aşteptările de 0,2%.

Excluzând preţurile volatile ale energiei şi alimentelor, inflaţia indicele preţurilor de consum a crescut cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 şi cu 0,9% faţă de luna precedentă. Estimările erau de 2,3% şi de 0,3%.

Creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum a fost cea mai mare după septembrie 2008, iar avansul lunar al inflaţiei core cel mai rapid din 1981.

Preţurile energiei au urcat cu 25% comparativ cu anul 2020, incluzând o creştere de 49,6% pentru benzină şi 37,3% pentru păcură.

Preţurile la pompă, care au scăzut cu 1,4% în aprilie, au revenit la creştere în luna mai, media la nivel naţional depăşind 3 dolari pe galon pentru prima oară din noiembrie 2014. Noi creşteri sunt posibil din cauza atacului hackerilor împotriva operatorului de conducte Colonial Pipeline, care a fost nevoit să oprească livrările de carburanţi.