INS ar putea anunţa astăzi un avans anual al PIB-ului de 1,8%

Dacă estimarea se va adeveri, ar fi cea mai bună performanţă a economiei româneşti din ultimii aproape trei ani.

 

Agricultura şi industria au ridicat economia României în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă de trimestrul precedent, arată estimările analiştilor citaţi de Reuters. În 2011, valoarea producţiei agricole s-ar putea ridica la 12 miliarde de euro şi ar putea înregistra cea mai mare pondere în PIB după 2005 sau 2006. Analiştii UniCredit estimează că agricultura ar putea aduce un plus de 0,5 puncte procentuale din creşterea de 1,8% din 2011.

 

În acelaşi timp, industria şi-a continuat creşterea în trimestrul trei faţă de precedentele trei luni, cu 1,6% la nivelul indicelui comunicat de INS. De altfel, în date ajustate sezonier, producţia industrială din lunile august şi septembrie s-a aflat la cel mai bun nivel după anul 2000, de când există asemenea date, potrivit statisticilor Eurostat.  Cu industria la maxime istorice şi cu un an agricol extrem de bun, creşterea PIB-ului de 0,7% în trimestrul trei ar putea fi cea mai bună performanţă economică înregistrată după trimestrul doi din 2008. Adică de mai bine de trei ani. Chiar şi aşa, în anii imediat de dinaintea izbucnirii crizei globale, PIB-ul creştea, în ritm trimestrial, de 2 până la 4 ori mai repede.

 

Pe de altă parte, analiştii citaţi de Reuters anticipează un avans de 1,8% al produsului intern brut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai optimişti experţi avansează o cifră de 3% pentru dinamica anuală. Cu aceeaşi estimare a venit, la sfârşitul lunii octombrie, şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed