AcasăEconomieINS: Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional s-au ridicat în anul...

INS: Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional s-au ridicat în anul 2021 la aproximativ 16,9 miliarde lei, reprezentând aproximativ 1,4% din PIB

”În anul 2021, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 16,9 miliarde lei reprezentând aproximativ 1,4% din PIB. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 77,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor”, arată datele INS.

La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la administraţia publică, acestea reprezentând 74,8% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale.

În anul 2021, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat aproximativ 24,4% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului. La nivel naţional, investiţiile administraţiei publice au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (52,4%), fiind urmate de investiţiile producătorilor nespecializaţi (26,7%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (20,9%).

Producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (49,3%), în sectorul „industria prelucrătoare” (15,9%) şi în sectorul „captarea, tratarea şi distribuţia apei” (14,1%).

Cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate în 2021 în domeniul gestionării apelor reziduale, cu o valoare de 2.274.294.000 lei preţuri curente.

În anul 2021, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate de domeniul gestionarea deşeurilor, cu o valoare de 9.059.787.000 lei preţuri curente, urmate de domeniul gestionarea apelor reziduale, cu 3.427.437.000 lei preţuri curente.

Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului s-au înregistrat la producătorii specializaţi pentru domeniul „gestionarea deşeurilor” cu 93,1% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 77,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile administraţiei publice pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 29,8% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 53,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu

 

Ultimele Articole