x


  • EUR
    4.8730
    USD
    4.1103
string(8) "economie"

INS: Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industrie, construcţii şi servicii, dar şi o creştere moderată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în noiembrie

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 28.09.2020, 10:09

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

”În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%)”, arată datele INS.

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitatea volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

”Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +8%)”, arată datele INS.

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

De asemenea, conform estimărilor din luna septembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).