AcasăExterneInsitutul pentru Studiul Războiului, despre exploziile din Crimeea: Fac parte dintr-o contraofensivă...

Insitutul pentru Studiul Războiului, despre exploziile din Crimeea: Fac parte dintr-o contraofensivă coerentă

Exploziile din Crimeea fac parte probabil dintr-o contraofensivă „coerentă” a armatei ucrainene pentru a recâştiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ultimei evaluări a ISW despre războiul din Ucraina, exploziile din Crimeea ar fi rezultatul unor acţiuni ale „forţelor Kievului”. ISW subliniază că aceste acţiuni „nu încalcă angajamentele” Kievului „privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a Statelor Unite” privind „dreptul Ucrainei de a folosi forţa pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor capturate de Rusia în 2014”.

Cu toate acestea, notează ISW, nu există indicii că forţele ucrainene au folosit arme furnizate de Statele Unite în recentele lovituri asupra Crimeei şi este puţin probabil să o fi făcut, deoarece ţintele se află mult dincolo de raza de acţiune a sistemelor furnizate de Statele Unite.

„Atacurile asupra poziţiilor ruseşti din Crimeea şi din jurul acesteia fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâştiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru”, apreciază ISW. Potrivit ISW, Peninsula Crimeea serveşte ca linie de aprovizionare şi susţinere pentru forţele ruse din Ucraina continentală, inclusiv pentru cele din vestul regiunii Herson.

„Ţintirea de către Ucraina a liniilor de comunicaţii terestre ruseşti şi a mijloacelor logistice şi de sprijin din Crimeea este în concordanţă cu efortul de contraofensivă a armatei ucrainene, care a vizat, de asemenea, podurile de peste Nipru şi elementele de sprijin logistic rusesc din regiunea Herson ocupată”, precizează sursa citată.

„Efectele nete ale acestei campanii vor consta probabil în perturbarea capacităţii forţelor ruseşti de a susţine forţele mecanizate pe malul vestic al fluviului Nipru şi de a le apăra cu mijloace aeriene şi de artilerie de pe malul estic de contraatacurile ucrainene”, conchid ISW.

În urma exploziilor de marţi, de la depozitul de muniţii din baza militară de lângă satul Maiskoe, autorităţile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri dinspre Rusia către Crimeea. Kievul nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste explozii, în timp ce Moscova a pus exploziile de marţi pe seama unui sabotaj.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.