Insulele Maldive interzic accesul cetăţenilor israelieni

Sunt solidari cu Palestina! Insulele Maldive urmează să interzică accesul cetăţenilor israelieni, a anunţat duminică preşedinţia de la Male, odată cu o acţiune naţională de „solidaritate cu Palestina”, transmite AFP.

Un purtător de cuvânt a precizat, fără a da detalii privind intrarea în vigoare a măsurii, că Mohammed Muizzu a luat deja decizia.

Şeful statului a mai lansat şi o campanie de strângere de fonduri, sub sloganul „Maldivienii solidari cu Palestina”; populaţia ţării este majoritar musulmană sunnită.

Maldivele, arhipelag din Oceanul Indian format din peste 1000 de insule, parte a unor atoli de coral, este o destinaţie turistică de lux.

Accesul israelienilor a mai fost interzis la începutul anilor 1990, însă relaţiile cu Israelul s-au normalizat din 2010. Situaţia pe plan bilateral s-a deteriorat însă din nou după răsturnarea de la putere a preşedintelui Mohamed Nasheed în februarie 2012.

Opoziţia şi aliaţii guvernului au făcut presiuni asupra lui Muizzu să interzică din nou turismul pentru israelieni, ca protest împotriva războiului din Gaza. Conform statisticilor oficiale, numărul turiştilor din Israel scăzuse deja cu 88% în primele patru luni ale anului, faţă de perioada corespunzătoare din 2022; doar 528 de israelieni au mai sosit în arhipelag din ianuarie până în aprilie.

Autorităţile israeliene au reacţionat la decizia de la Male cerându-le cetăţenilor să evite călătoriile în Maldive, iar celor care se află deja acolo să ia în considerare plecarea, deoarece – a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului – dacă ajung în situaţii dificile va fi dificil să li se acorde asistenţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed