Întâlnire Merkel – Sarkozy pentru discuţii despre criza din Europa şi violenţele din Siria

0
5
Întâlnire Merkel – Sarkozy pentru discuţii despre criza din Europa şi violenţele din Siria

Merkel sprijină deschis candidatura lui Sarkozy pentru al doilea mandat de preşedinte la alegerile din aprilie şi va acorda luni seara un interviu împreună cu liderul francez, difuzat la posturi de televiziune din Franţa şi Germania.

 

“Întâlnirea va fi dedicată aprofundării cooperării franco-germane în toate domeniile, în special cel al convergenţei fiscale”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei franceze.

 

Cancelarul german este văzut în Franţa ca un lider de încredere, capabilă să se lupte cu criza datoriilor de stat din zona euro. Astfel, Merkel ar putea îmbunătăţi credibilitatea lui Sarkozy pe probleme economice, aşa cum este percepută de electoratul francez.

 

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a decarat că vizita lui Merkel, care are loc în timp ce Grecia face un ultim efort de a satisface condiţiile cerute de instituţiile financiare internaţionale pentru un nou “bailout”, are rolul de a oferi siguranţă că principalii factori de decizie din zona euro sunt “pe aceeaşi lungime de undă”.

 

“Din moment ce suntem principalii contributori, dacă nu ai un acord între Franţa şi Germania poţi de declinul lent al Europei în concurenţa internaţională, în haos. Dacă nu există un acord între cele două ţări, zona euro nu mai are motor”, a arătat el.

 

Reprezentanţii guvernului german au declarat că discuţiile se vor concentra pe armonizarea fiscalizării corporaţiilor, una dintre laturile strategiei franco-germane de coordonare economică la nivelul UE.

 

Surse apropiate situaţiei au declarat că discuţiile vor aborda şi strategia Europei în privinţa Siriei, după ce Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluţie ONU, sprijinită inclusiv de Germania şi Franţa, privind un plan de acţiune al Ligii Arabe care ar fi vizat solicitarea retragerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad de la putere.