Întâlnirea la nivel înalt între SUA şi China a debutat în forţă, ambele părţi criticând public politicile celeilalte părţi

0

Înaintea discuţiilor de la Anchorage, Alaska, care au avut loc după vizite ale oficialilor americani la aliaţii din Japonia şi Coreea de Sud, a avut loc un val de acţiuni ale Washingtonului, care au arătat că adoptă o poziţie dură faţă de Beijing.

„Vom … discuta preocupările noastre profunde faţă de acţiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacuri cibernetice asupra Statelor Unite, constrângerea economică a aliaţilor noştri”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken omologilor săi chinezi afirmaţii neobişnuit de lungi făcute în faţa camerelor.

”Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care menţine stabilitatea globală”, a mai spus el.

Administraţia Biden a arătat clar că este în căutarea unei schimbări de comportament din partea Chinei, care şi-a exprimat speranţa de a restabili relaţiile între cele două mari economii ale lumii, care s-au înrăutăţit drastic sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump.

Şeful diplomaţşiei chineze Yang Jiechi a răspuns cu un discurs de 15 minute în chineză, în timp ce partea americană aştepta traducerea, criticând democraţia din Statele Unite, tratamentul slab faţă de minorităţi şi politicile externe şi comerciale americane.

„Statele Unite îşi folosesc forţa militară şi hegemonia financiară pentru a-şi extinde jurisdicţia la distanţă şi pentru a suprima alte ţări. „Abuzează de aşa-numitele noţiuni de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile comerciale normale şi a incita unele ţări să atace China”, a a spus Yang.

În timpul monologului lui Yang, consilierul american pentru securitate naţională Sullivan şi alţi oficiali din delegaţie şi-au transmis note reciproc. La sfârşit, Blinken a ţinut jurnalişti în cameră pentru a putea răspunde. Declaraţiile de deschidere a discuţiilor la nivel înalt în faţa jurnaliştilor, care de obicei durează câteva minute, au durat mai mult de o oră, iar cele două delegaţii au discutat despre momentul în care presa va fi scoasă din sală.

Ulterior, Statele Unite au acuzat China de ”grandomanie”, în timp ce presa de stat chineză a dat vina pe oficialii americani pentru că au vorbit prea mult şi au fost ”inospitalieri”.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc că au încălcat protocolul diplomatic, vorbind prea mult în declaraţiile de deschidere.

„Delegaţia chineză … pare să se fi concentrat pe grandomanie, pe teatrul public şi pe scenele dramatice în loc să se concentreze pe fondul problemelor. Prezentările diplomatice exagerate se adresează adesea unui public intern”, a declarat oficialul reporterilor, la hotelul Anchorage, unde avea loc întâlnirea.

Mulţi internauţi de pe reţelele de socializare din China au afirmat că oficialii chinezi fac o treabă bună în Alaska şi că partea americană este nesinceră. Unii chiar au caracterizat discuţiile drept ”un banchet Hongmen”, referindu-se la un eveniment care a avut loc acum 2.000 de ani, în care un lider rebel l-a invitat pe un altul la o sărbătoare cu intenţia de a-l ucide.

Totuşi, cele două părţi s-au reunit pentru o altă întâlnire joi seară, iar un înalt oficial al administraţiei Biden a spus că prima sesiune a fost ”de fond, serioasă şi directă”, depăşind cu mult cele două ore alocate iniţial.

„Am folosit sesiunea, aşa cum am planificat, pentru a ne prezenta interesele şi priorităţile şi am auzit acelaşi lucru de la omologii noştri chinezi”, a declarat oficialul în raportul grupului, adăugând că o a treia sesiune de discuţii a fost programată pentru vineri dimineaţă.

În timp ce o mare parte din politica lui Biden faţă de China este încă în curs de formulare, inclusiv modul de gestionare a tarifelor aplicate bunurilor chineze, puse în aplicare sub Trump, administraţia sa a pus până acum un accent mai puternic pe valorile democratice şi pe acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului de către China.

China se opune ferm intervenţiei SUA în ceea ce consideră ca fiind afacerile sale interne, probleme precum Taiwan, Hong Kong şi Xinjiang.

 Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că se aşteaptă ca Statele Unite să îl informeze despre discuţii.

Washingtonul afirmă că turneul lui Blinken în Asia înainte de întâlnirea cu oficialii chinezi, precum şi informarea SUA către Europa, India şi alţi parteneri, arată cum Statele Unite s-au întărit pentru a înfrunta China, de când Biden a preluat funcţia în ianuarie.

Dar cele două părţi au părut pregătite să se pună de acord asupra unui număr foarte mic de subiecte.

Chiar şi statutul reuniunii a devenit un punct de blocare, China insistând că este ”un dialog strategic”, care revine la mecanismele bilaterale din anii trecuţi. Partea SUA a respins acest lucru, numindu-l o sesiune unică.

În ajunul discuţiilor, Statele Unite au emis o serie de acţiuni îndreptate împotriva Chinei, inclusiv o măsură pentru a începe revocarea licenţelor chinezeşti de telecomunicaţii, citaţii trimise mai multor companii chineze de tehnologie a informaţiei în legătură cu preocupările de securitate naţională şi sancţiuni actualizate asupra Chinei în urma măsurilor antidemocratic din Hong Kong.

Adăugându-se tensiunilor, China a judecat vineri un cetăţean canadian sub acuzaţii de spionaj, într-un caz care face parte dintr-un conflict diplomatic mai amplu între Washington şi Beijing.

La discuţiile de joi, consilierul de stat chinez şi ministrul de Externe Wang Yi l-au întrebat pe Blinken cu privire la faptul dacă sancţiunile au fost anunţate înaintea reuniunii în mod intenţionat.

Washingtonul a declarat că este dispus să colaboreze cu China atunci când este în interesul SUA, citând ca exemple politica în domeniul climei şi pandemia de coronavirus.

Blinken a spus că Washingtonul speră să vadă China folosindu-şi influenţa în relaţia cu Coreea de Nord pentru a o convinge să renunţe la armele sale nucleare.

Bonnie Glaser, expert în Asia la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că declaraţiile dure ale ambelor părţi în perioada premergătoare reuniunii au creat riscul ca aceasta să se transforme într-un schimb de acuzaţii şi revendicări. „Niciuna dintre părţi nu are de câştigat dacă această întâlnire va fi considerată un eşec total”, a spus Glaser.