AcasăExterneRusia aduce nave de război în Marea Neagră

Rusia aduce nave de război în Marea Neagră

Pe 28 August, submarinul diesel-electric Novorossiysk, din clasa Varşavianca, a devenit operațional în cadrul Flotei ruse a Mării Negre. Submarinul a fost construit la şantierul naval din St. Petersburg, potrivit romanian.ruvr.ru. Construcția submarinului supranumit ”gaura neagră”, datorită capacității sale de disimulare, a fost finalizată în vara anului trecut.

Informațiile despre această clasă de submarine sunt foarte puține, însă cele deținute de NATO au o autonomie de 700-1.000 km/ 45 de zile, numai cu propulsie electrică, în imersiune. Această clasă ar dispune și de tehnologii radioelectronice și hidroacustice avansate care o fac cea mai silenţioasă clasă de submarine din lume dar și extrem de manevrabilă în ape puţin adânci, deși are un deplasament de aproape 4.000 t.

 

Fiind un submarin de atac, Novorossiysk este destinat să se alăture grupării navale expediționare care operează în marea Neagră și Mediterana, asigurînd protecția anti-navă și anti-submarin a grupării.

 

Submarinul poate executa și misiuni individuale, de infiltrare în ascuns, pentru lovirea obiectivelor de pe uscat. Novorossiysk fiind înarmat cu rachete anti-navă P-800 Onix (bătaie 300 km) și cu rachete de croazieră K-560 Caliber ( bătaie 2.500 km ). Noile rachetele ”stealth”, de croazieră K-560 Caliber, sunt similare celor RGM/UGM-109E Tomahawk, de pe submarinele nucleare de atac americane.

 

Fregate și submarine

 

Novorossiisk este primul din seria de șase submarine din clasa Varshavianka comandate de ministerul Apărării al Federației Ruse. Toate cele șase submarine fiind repartizate Flotei ruse a Marii Negre.

 

Construcția lui Novorossiysk a început în 2010, următoarele două submarine din aceeași clasă, Rostov pe Don și Stary Oskol sunt și ele aproape finalizate. Rostov pe Don fiind planificat să i se alăture lui Novorossiysk pînă la sfîrșitul lui 2014.

 

Începerea construcției celui de-al cincilea submarin din clasa Varshavianka (Veliky Novgorod) şi a celui de-al șaselea (Kolpino) este planificată în luna octombrie şi noiembrie ale acestui an.

 

Pe lîngă cele șase submarine, Flota Mării Negre a primit sau urmează să primească în viitorul apropiat și nave moderne de suprafață, comparabile cu cele ale marinei militare a SUA (6 fregate din clasa Gorşkov, 3 fregate din clasa Krivak IV, 1 fregată din clasă Gromki și 2 nave amfibii de desant din clasa Ivan Gren).

 

Portelicopterul de producție franceză Mistral ar fi trebuit, la rândul său să intre în componența flotei ruse din Marea Neagră, dar Franța a renunțat să-l livreze, la presiunile statelor NATO, datorită anexării Crimeii și a amestecului Armatei Ruse în conflictul din Ucraina.

 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.