International in brief

0
International in brief

Slovenia
 12 candidati pentru Telekom Slovenije

Ministerul sloven de Economie a declarat ca pe lista candidatilor pentru privatizarea companiei Telekom Slovenije s-au inscris 12 candidati, informeaza Reporter. Dupa ce termenul de depunere a candidaturii a expirat ieri, pe lista figurau companiile de telecomunicatii T-HT din Croatia si din Magyar Telekom, ambele subsidiare Deutsche Telekom, operatorul de telefonie Oger Telecom, din Emiratele Arabe Unite si islandezii de la Skipti. Ceilalti candidati sunt investitori privati, printre care si britanicii de la Providence Equity, banca Macquarie din Australia, fondul CEP III operat de grupul american Carlyle, consortiul anglo-german Bain Capital&Axos Capital, compania americana USAC PCG LLP si britanicii de la Babcock&Brown, alaturi de fondul de investitii Apax. (S.P.)

Grecia
 Statul grabeste privatizarea Attica

Privatizarea bancii elene Attica Bank ar putea fi lansata cel mai devreme in luna noiembrie, au precizat cotidianului Reporter surse familiare. Potrivit acestora, Ministerul de Finante al Greciei este dispus sa accelereze procesul si sa finalizeze procedura de privatizare pana la inceputul anului viitor. In primul semestru al anului, banca elena a raportat un profit net de 7,16 mil. euro, in crestere cu 6,87 mil. euro, iar activele totale ale bancii ajungeau la 3,34 mld. euro. Capitalizarea Attica la bursa din Atena se ridica la 570,77 mil. euro. (S.P.)

Ucraina
 Licitatie oprita pentru Odessa

Autoritatea ucraineana pentru privatizari a anuntat ca a ordonat stoparea vanzarii uzinei chimice Odessa Pre-port, planificata pentru data de 30 octombrie, supunandu-se unui decret prezidential care cerea suspendarea licitatiei, relateaza Reuters.

Presedintele Viktor Iuscenko a suspendat vanzarea acestei uzine, care este unul dintre cei mai mari fabricanti de produse chimice, din cauza faptului ca grupul care va cumpara aceasta uzina impreuna cu un amplasament de incarcare din apropiere ar monopoliza piata, putand majora pretul de export al anumitor produse. Guvernul spera ca vanzarea acestei uzine sa aduca peste 500 mil. $ (353 mil. euro) la bugetul de stat. (NewsIn)

Marea Britanie
 Lloyds TSB, acuzata de spalare de bani

Bank of Cyprus si Lloyds TSB Bank au ne-gat, ieri, acuzatiile de spalare de bani ce le-au fost aduse de catre procurorii americani, precizand ca acestea sunt nefondate, infor-meaza Reuters. “Bank of Cyprus sustine ca a respectat mereu legea, fiind determinata sa conteste acuzatiile de spalare de bani”, a declarat banca din Cipru, intr-un comunicat emis la Nicosia. Lloyds TSB a negat, de ase-menea, aceste acuzatii. Procurorii din New York au declarat, luni, ca au demarat o actiune in justitie impotriva grupurilor Lloyds TSB Bank Plc si Bank of Cyprus, acuzandu-le de spalare de bani. (NewsIn)

Franta
 Moment bun pentru fuziunea BNP-SocGen

Conditiile actuale de pe piata financiara sunt potrivite pentru o fuziune intre BNP Paribas si Societe Generale, potrivit unei note publicate, ieri, de JP Morgan, dupa reexaminarea zvonurilor care circula de mult timp pe acest subiect, transmite Reu-ters. “Avand in vedere riscurile legate de pro-fitabilitatea bancilor din Europa, in urmatorii doi-trei ani, consideram ca este momentul potrivit ca actionarii Societe Generale si BNP Paribas sa ia in calcul o fuziune de pe pozitii de egalitate, pentru a crea un grup bancar de talie europeana”, se arata in nota JP Morgan. (Mediafax)

Elvetia
 Roche, vanzari sub asteptari

Roche Holding a raportat cresterea van-zarilor cu 5,7% pana la 6,62 mld. euro in tri- mestrul trei, fata de aceeasi perioada din 2006, transmite Bloomberg. Totusi, vanzarile au fost mai mici decat estimarile analistilor, de 6,8 mld. euro. Roche nu a publicat si profitul net obtinut in trimestrul trei. Actiunile grupului elvetian au scazut cu 2,8% la 210,6 franci (125,87 euro), in urma anuntului. (C.M.)