Interviu Gabriela Szabo: Dorința mea este ca România să revină în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice

Pentru a realiza acest lucru, Szabo a menționat că este nevoie ca COSR să devină „un incubator de proiecte” pentru federațiile sportive, dar și de unitate în ceea ce privește strategia sportului românesc.

 

Preluarea conducerii COSR ar fi o mare provocare pentru Gabriela Szabo, fosta campioană olimpică de la Sydney afirmând că nu îi este teamă să vină în această funcție după rezultatele slabe de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

 

Planul fostului ministru al Tineretului și Sportului include printre altele dezvoltarea infrastructurii sportive la nivelul întregii țări, precum și a sportului de masă. În echipa cu care va conduce Comitetul Olimpic și Sportiv Român se află fostul baschetbalist Virgil Stănescu, acesta urmând să ocupe funcția de secretar general.

 

În ceea ce îl privește pe contracandidatul Mihai Covaliu, Gabriela Szabo a menționat că acesta este în primul rând un prieten și un coleg, iar această relație de amiciție nu va fi afectată de rezultatul alegerilor din 15 noiembrie.

 

AGERPRES: Sportul românesc a avut la Rio de Janeiro cea mai slabă clasare la Jocurile Olimpice după cel de-al Doilea Război Mondial. Nu vă este teamă să preluați conducerea COSR într-un asemenea moment?
Gabriela Szabo: Este adevărat că rezultatele echipei olimpice a României nu s-au ridicat la așteptările noastre. Cert este însă că îmi doresc foarte tare să câștig alegerile din 15 noiembrie pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român tocmai pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut. Am început foarte multe proiecte la Ministerul Tineretului și Sportului și îmi doresc să le pot continua din postura de președinte al COSR. Așa că nu am teamă de niciun fel. Pentru mine va fi o foarte mare provocare și mă bucur că am avut inspirația și dorința de a avea această responsabilitate, de a candida la președinția COSR.

 

 

AGERPRES: Este acesta un moment zero al sportului românesc, se poate mai jos de atât?
Gabriela Szabo: Nu aș vrea să privim lucrurile din această perspectivă. Consider că trebuie să privim viitorul. Iar viitorul sportului românesc se bazează pe antrenori, sportivi, federații și așa mai departe. Eu cred că dacă vom găsi unitatea pe tot ce înseamnă idee și strategie, atunci sunt ferm convinsă că viitorul sportului românesc va fi unul așa cum îmi doresc. Adică să redevenim o forță în sportul internațional și să revenim în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice.

 

 

AGERPRES: S-a discutat mult pe tema eșecului României de la Rio, cui considerați că îi aparține vina alegând între instituții: MTS, COSR și federațiile sportive?
Gabriela Szabo: A fost un context. Sportul românesc a excelat înainte de ’90 și după ’90 până în 2004. Se știa clar și mulți dintre conducătorii sportului românesc au atras atenția asupra faptului că Olimpiada de la Rio nu va fi așa cum ne așteptam toți, adică o ediție cu foarte multe medalii. Eu când am venit la Ministerul Tineretului și Sportului mi-am dorit să calificăm un număr cât mai mare de sportivi tocmai pentru că în acest fel și șansele la medalii mă gândeam că vor crește. Nu m-am așteptat să nu câștigăm mai multe medalii. Eu mă gândeam să obținem opt medalii la Rio. Cert e că nu ne-am îndeplinit acest obiectiv și acum este nevoie de foarte, foarte multă muncă. Nu vreau să dau vina pe nimeni, asta este situația. De acum încolo trebuie să avem, așa cum spuneam, unitate pe toate deciziile, să muncim împreună alături de sportivi, antrenori, federații, MTS, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației și așa mai departe. Și sunt sigură că viitorul va fi frumos în următorii opt ani.

 

 

AGERPRES: Ce planuri aveți pentru redresarea sportului românesc?
Gabriela Szabo: Strategia mea se bazează pe câteva puncte extrem de clare. Unul dintre obiective este reprezentat de infrastructura sportivă. Și aici trebuie să gândim un „master plan” de dezvoltare a infrastructurii sportive la nivelul întregii țări. Pentru că baza sportivă din România este la nivelul anilor ’60-’70. Nu s-a făcut absolut nimic decât sporadic, pe ici, pe colo, după 1990. Apoi dezvoltarea sportului de masă prin campanii de masă, lucru foarte important pentru că rolul COSR este și acela de a educa populația în spiritul olimpic. Comitetului Olimpic și Sportiv Român trebuie să fie în slujba federațiilor. Nu federațiile trebuie să fie în slujba noastră, ci COSR în slujba federațiilor. Iar împreună să muncim și să îi ajutăm să performeze alături de sportivi.

 

 

AGERPRES: Vorbeați despre obiective, planul dumneavoastră este de a avea rezultate imediate, la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară, sau se întinde pe o perioadă mai lungă?
Gabriela Szabo: Strategia pe care am gândit-o este pe termen mediu și lung. Deja pregătirea pentru Jocurile Olimpice din 2020 a început, vom vedea loturile, perspectiva și analiza pe care o putem face imediat după ce vom veni la COSR. După care să începem munca alături de federații.

 

 

AGERPRES: Credeți că la Jocurile Olimpice de la Tokyo delegația României ar trebui să își propună mai mult de 6 medalii, cât și-a propus la Rio de Janeiro?
Gabriela Szabo: Vin din sportul de mare performanță și nu m-am mulțumit niciodată cu puțin. Categoric este foarte mult de muncă, iar obiectivele noastre vor fi destul de ridicate tocmai pentru că ne dorim excelența. Iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român are rolul de a face excelență în sportul românesc.

 

VIdeo și interviul integral pe AGERPRES

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed