INTERVIU! Revoltele din Statele Unite: Cum se explică jafurile

​​Revoltele generate de moartea lui George Floyd continuă în Statele Unite – ţara unde cetăţenii (protestatarii) „vorbesc de la egal la egal cu autorităţile”. Cum vede sociologul Dani Sandu, care a trăit mai multă vreme în SUA, situaţia de acolo şi de ce poliţia, care a pornit acest conflict, are mai multe şanse de a-l rezolva decât Garda Naţională?

Pe scurt, în interviu:

– în Statele Unite cetăţenii au dreptul de a se opune şi de a trage trage la răspunde autorităţile / printre care şi dreptul de deţine arme.
– Evenimentele din istoria actelor de violenţă împotriva afro-americanilor, mai ales cele venite din partea poliţiştilor, sunt strâns legate între ele. Elementele declanşatoare – cum este moartea lui George Floyd – vin de obicei pe un fond de instabilitate economică – criza produsă de pandemia COVID, dar au mereu la baza problema discriminării rasiale, care este departe de a fi rezolvată în SUA.
– Garda Naţională ar putea duce la o escaladare a conflictului şi nu la o rezolvare a problemei. Poliţia are mai multe instrumente şi este mai bine pregătită în gestionarea revoltelor din stradă.
– Jafurile – explicaţia clasică a acestora ţine de faptul că mişcările de revoltă de masă de acest tip sunt văzute ca un prilej de o minoritate foarte predispusă la criminalitate. Cei mai mulţi protestatari se delimitează de aceste grupuri.

 

Cum se raportează americanii la autoritate?

 

Din multe puncte de vedere raportarea este de la egal la egal. Cel puţin tradiţional, sunt multe legi, sunt foarte multe drepturi date cetăţenilor de a se opune şi de a trage trage la răspunde autorităţile. Vedem aici şi dreptul posesiei de arme prin cel de al doilea amendament.

Felul în care multe grupuri aleg să se opună autorităţilor este una dintre problemele.

Mare parte din limitările federale, prin limitările legislaţiei federale care au fost aduse celui de al doilea amendament au fost aduse în perioade în care mişcări paramilitare ale celor de culoare, precum Black Panther sau Malcolm X au fost foarte active şi foarte vizibile. Americanii şi mai ales aleşii, reprezentanţii în Congres şi în Senat au fost de acord să limiteze dreptul oamenilor de a purta arme automate doar în momentele în care cei de culoare s-au afişat purtând arme automate, în public, în oraşe precum Detroit, Chicago etc.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed