Întrebarea pe care mulți și-o pun: De ce este cerul albastru?

Întrebarea pe care mulți și-o pun: De ce este cerul albastru? Cam tot ce avem în jurul nostru este de-a dreptul uimitor. Tocmai din acest motiv, nu de puține ori ajungem să ne întrebăm cum au apărut unele dintre cele mai frumoase lucruri din viața noastră.

Cerul, luna, soarele, stelele, fiecare dintre ele are povestea sa. O întrebare însă pe care mulți și-o pun este legată de culoarea cerului.

Întrebarea pe care mulți și-o pun: De ce este cerul albastru?

De ce este cerul albastru? În realitate, aceasta nu este culoarea sa, ci vorbim doar despre o iluzie optică.

Mai exact, oamenii văd cerul albastru din cauza gazelor din atmosferă, cum ar fi oxigenul, nitrogenul, azotul şi dioxidul de carbon. Când lumina Soarelui intră în contact cu acestea, se reflectă, iar fiecare moleculă devine o sursă de lumină. Trebuie spus că lumina soarelui are toate culorile: roşu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo și albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective.

Întrebarea pe care mulți și-o pun: De ce este cerul albastru?

În acest mod, lumina violetă și albastră este reflectată de la o moleculă la alta astfel încât pare că vine de peste tot (lumină difuză), motiv pentru care cerul are culoarea albastră pe care o percep ochii noștri.

De cealaltă parte, restul culorilor nu sunt la fel de uşor dispersate de atmosfera Pământului, iar din această cauză ele vin la noi într-o lumină mai puţin directă.

De ce nu are cerul o altă culoare precum violet? Pentru că Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare și pentru că ochii noștri captează mai eficient această nuanță.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed