Întreprinderile mici şi mijlocii vor să recruteze angajaţi din zonele rurale

0
Întreprinderile mici şi mijlocii vor să recruteze angajaţi din zonele rurale

Locuitorii din zonele rurale vor fi tot mai curtaţi de întreprinderi. Aceasta este cea mai nouă soluţie găsită de firmele mici şi mijlocii pentru a face faţă crizei de forţă de muncă.

“După calculele noastre, circa o jumătate de milion pot fi atraşi din zona rurală, ceea ce reprezintă exact necesarul suplimentar de forţă de muncă la nivel de muncitori pentru România în următorii 5 ani. Cu un program de training adecvat, ţinând cont de posibilităţile lor intelectuale şi fizice, cu un sistem de transport în zonele unde există IMM-uri, aceştia pot fi atraşi.”, a declarat Ovidiu Nicolescu, Preşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor

Problema lipsei de forţă de muncă este resimţită mai dur de IMM-uri, pentru că marile companii încă se mai descurcă: piaţa românească este asaltată de multinaţionale care oferă salarii atractive şi bune perspective de carieră. Firmele mai mici nu reuşesc să le facă faţă.

“Primii care sunt confruntaţi cu această criză sunt cei care au întreprinderi mici şi mijlocii pentru că IMM-ul are resurse mai puţine şi are capacitate mai redusă de a oferi salarii mari.Deci, în primul rând, în proporţie de 70% criza afectează întreprinderile mici “, a adăugat Ovidiu Nicolescu.

În România, circa jumătate din populaţie locuieşte în zone rurale, adică aproximativ 10 milioane de oameni. Specialiştii estimează că aproximativ 2 milioane dintre aceştia au între 18 şi 55 de ani şi lucrează mai puţin de 50 de zile pe an.