Inundațiile fac ravagii! Cel puțin zece persoane și-au pierdut viața după ploile torențiale

Inundațiile fac ravagii în Italia. Ploile torențiale din ultimele zile au ucis în jur de zece persoane. Totul se întâmplă în regiunea Marache, spun autoritățile italiene care precizează că salvatorii încă mai caută persoane dispărute.

În Cantiano, un sat situat în apropiere de regiunea vecină Umbria, locuitorii curățau noroiul de pe străzi, scrie Reuters.

Aproximativ 400 de litri pe metru pătrat de ploaie au căzut în două-trei ore, a declarat agenția de protecție civilă, o treime din cantitatea primită de obicei într-un an.

„A fost ca un cutremur”, a declarat Ludovico Caverni, primarul din Serra Sant’Abbondio, un alt sat afectat de inundații, pentru radioul de stat RAI.

Șeful agenției naționale de protecție civilă, Fabrizio Curcio, s-a întâlnit cu autoritățile locale din capitala Marche, Ancona, pentru a evalua pagubele, în timp ce șefii partidelor care fac campanie electorală pentru alegerile din 25 septembrie din Italia și-au exprimat solidaritatea.

Imagini difuzate de pompieri au arătat salvatori pe plute care încercau să evacueze oameni în orașul balnear Senigallia, în timp ce alții încercau să curețe de dărâmături un pasaj subteran.

Paola Pino d’Astore, expert la Societatea Italiană de Geologie a Mediului (SIGEA), a declarat pentru Reuters că inundațiile se datorează schimbărilor climatice și nu sunt ușor de prevăzut.

„Este un fenomen ireversibil, o mostră a ceea ce va fi viitorul nostru”, a spus ea.

Aproximativ 300 de pompieri acționează în prezent în zonă și au salvat zeci de persoane care s-au urcat peste noapte pe acoperișuri și în copaci pentru a scăpa de inundații, a precizat brigada de pompieri.

Stefano Aguzzi, șeful protecției civile din cadrul guvernului regional din Marche, a declarat că ploaia torențială a fost mult mai puternică decât fusese prognozat.

„Am primit o alertă normală pentru ploi, dar nimeni nu s-a așteptat la așa ceva”, a declarat el reporterilor.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că va suspenda campania electorală în Marche „în semn de doliu” și pentru a permite activiștilor săi locali să participe la eforturile de ajutorare a comunităților afectate de inundații.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri