INVESTIGAȚIE: UE alocă miliarde de euro pentru supravegherea „neetică” a cetățenilor

Potrivit unei investigaţii The Guardian, citate de digi24.ro, cel puţin 1,3 miliarde de euro urmează a fi alocaţi unor astfel de cercetări în următorii 7 ani.

 

SURSE: Scandal în PNL. Orban e acuzat că a cedat ministerele importante; liberalii, în stare de șoc

 

Un europarlamentar german, Patrick Breyer, a dat în judecată Comisia Europeană după ce forul european a refuzat să ofere detalii referitoare la un astfel de proiect controversat, intitulat iBorderCtrl, destinat dezvoltării noilor tehnologii de detectare a aşa-numitelor „microexpresii faciale” prin care pot fi identificate persoanele care spun o minciună.

 

Lista ministerelor împărțite în coaliție

 

Un reporter care a testat în 2019 eficienţa acestui sistem (aflat atunci în testări la graniţa dintre Ungaria şi Serbia) a picat însă testul: chiar dacă a dat răspunsuri oneste, „poliţistul virtual” a considerat că a minţit şi i-a interzis accesul în Uniunea Europeană.

 

Practic, un program de inteligenţă artificială a decis că o persoană nu merită să intre în UE, deoarece maşinăria a apreciat că a fost minţită de către om.

Europarlamentarul Breyer a calificat această tehnologie drept un „hocus pocus pseudo-ştiinţific” în materie de securitate.

În plus, iBorderCtrl ar ridica şi probleme de etică deoarece ar dezavantaja, din start, persoanele de culoare, cu dizabilităţi, dar şi copiii, vârstnicii: în aceste cazuri sistemul ar putea da mai multe erori în interpretarea microexpresiilor faciale.

Breyer a cerut mai multe informaţii de la Comisia Europeană pentru a se documenta mai bine în privinţa aspectelor etice şi legale ale acestui proiect. Comisia i-a interzis însă acccesul, motivând protejarea secretelor comerciale.

În consecinţă, Breyer a dat în judecată Comisia. Curtea Europeană de Justiţie va decide dacă, în acest caz, interesul public este mai important decât secretul comercial. În cazul unei astfel de decizii, Comisia Europeană va fi obligată  să prezinte documentele cerute de europarlamentar.

Cazul va fi judecat de Curtea Europeană anul viitor.

Horizon 2020 (Orizont 2020) reprezintă Programul-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene. În perioada 2014-2020, în cadrul acestui program s-au acordat granturi pentru cercetători în valoare de 80 de miliarde de euro.

În ultimii 7 ani, prin intermediul programului Horizon 2020, s-au alocat 1,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea diverselor tehnologii folosite de agenţiile de securitate sau de control al frontierelor: vorbim despre drone, programe de inteligenţă artificială, realitate augmentată sau interpretarea datelor biometrice. Toate acestea folosite în scopul supravegherii, securităţii şi controlului.

articolul integral aici:

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed