x


 • EUR
  4.6662
  USD
  4.0794
 • 2° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  37 km/h
  Umiditate

  100%
  Presiune

  34236 hPa
string(8) "economie"

Investiții de peste 70 milioane de euro în drumurile din județul Bihor

Ministrul pentru Fonduri Europene, Marius Nica, şi preşedintele CJ Bihor au semnat, joi, la Oradea, în cadrul unei întâlniri cu primarii din județ, contracte ce presupun investiţii de peste 70 milioane de euro în infrastructura de drumuri şi în amenajarea noului Muzeu al Ţării Crişurilor.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.12.2017, 15:41 | Actualizat: 07.12.2017, 15:41

„Avem o zi foarte importantă pentru judeţul Bihor. În minutele următoare vom semna – şi am verificat acest lucru – contractele cu cele mai mari sume de investiţii pentru infrastructura judeţului Bihor”, a afirmat președintele Consiliului Județean Pásztor Sándor.

 

 

Primele două contracte semnate au fost pentru două proiecte pe fonduri europene, câştigate de Consiliul Judeţean Bihor prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Unul dintre ele presupune continuarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din str. Armatei Române, prin amenajarea curţii, parcărilor şi mobilarea şi dotarea cu mobilier special a etajului I al MŢC, unde va fi deschisă secţia de Ştiinţele Naturii şi o parte din Secţia de Istorie. Valoarea proiectului este de 5,5 milioane euro, potrivit e-bihoreanul.ro.

 

Cel de-al doilea proiect cu finanţare europeană câştigat de Consiliul Judeţean, tot prin POR 2014-2020, presupune realizarea primelor tronsoane din Drumul Apuseni, care, în Bihor, va lega Beiuşul de graniţa cu judeţul Cluj.

 

 

CJ Bihor a pregătit proiectul şi pentru finanţarea celui de-al treilea tronson al Drumului Apuseni de pe raza judeţului Bihor, de la Remeţi la limita de judeţ cu Clujul pe o lungime totală de 12,983 km. Potrivit lui Mang, şi acel proiect, cu valoarea estimată de 11 milioane euro, ar putea fi semnat în ianuarie.

 

 

De asemenea, s-au semnat şi contractele pentru reabilitarea a două drumuri judeţene din fonduri guvernamentale alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL) 2.

 

 

La eveniment au participat și vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, precum şi secretarul de stat Adrian Gâdea, din cadrul aceluiaşi minister, responsabil cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

 

Aceștia au dat asigurări că fondurile pentru toate proiectele semnate există. De asemenea, le-au transmis reprezentanţilor CJ Bihor şi primarilor din judeţ prezenţi la întâlnire că se pot baza pe „deschiderea” autorităţilor centrale.

 

„Fondurile (n.r. prin PNDL 2) nu au fost deloc atribuite, cum mai spun unele voci, politic, ci au avut la bază patru lucruri foarte clare, şi anume capacitatea financiară, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de UAT-uri. Noi avem multă deschidere. Le-am spus colegilor primari că şi la mine şi la domnul ministru Nica, dacă sunt probleme, uşa este deschisă oricând”, a spus Paul Stănescu.