Ioan Niculae vinde Asirom catre Vienna Insurance

Acestea au precizat ca informatia va fi facuta publica maine, de catre companiile implicate, astazi urmand sa aiba loc prima transa de plati. Valoarea de piata a Asirom este de 169 mil. euro. Tranzactia, care se va desfasura in mai multe transe, este plasata de surse din piata in jurul valorii de 80 mil. euro.

Preluarea Asirom va aduce VIG o cota de piata de inca 10,58%. Ioan Niculae este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata terenurilor agricole din Romania, exploatand peste 25.000 de hectare, conform ultimelor informatii disponibile. Acesta detine, potrivit RASDAQ, unde este listata Asirom (sub simbol, ASRA), un pachet de 50% din companie prin intermediul InterAgro si 8% prin intermediul firmei Astra Ploiesti. Omul de afaceri a negat informatiile cu privire la o posibila preluare.

VIG controleaza in mod direct, in Romania, companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras. Omniasig Asigurari de Viata este controlata, printr-un pachet de 50%, de Omniasig, iar Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%.

Asirom trece in portofoliul Vienna Insurance Group

Omniasig, care se afla pe locul doi in piata locala de asigurari generale, reprezinta principala companie a grupului in Romania. VIG detine, in prezent, 35 de marci diferite in 17 tari, iar pe piata romaneasca a intrat in 2001, cand a preluat controlul Unita.

QVT Fund, actionar majoritar in cadrul Asirom, a vandut, la mijlocul lunii trecute, aproape 13% din capitalul companiei de asigurari Asirom, pentru peste 21 milioane de euro si a iesit din actionariatul companiei.

Societatea de asigurari Asirom a obtinut in 2006 un profit brut de 14 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), dupa ce afisase pierderi in anul anterior, pe seama cresterii veniturilor cu aproape 8%. In anul 2005, Asirom a inregistrat pierderi de 36 milioane de lei (zece milioane de euro). Compania de asigurari a obtinut in 2006 venituri totale de 638 milioane de lei (181 milioane de euro), in crestere cu 7,8% fata de 2005, iar estimarile pentru 2007 implica o crestere a veniturilor cu 15-20%.

In 2006, subsidiarele VIG din Romania au inregistrat un profit brut de 2,8 milioane de euro, de cinci ori mai mare decat cel raportat in 2005, si venituri de 236,89 mil. euro. Cele patru companii au subscris, in primul trimestru, 106,2 milioane de euro, nivel in crestere cu peste 75% fata de perioada similara a anului trecut.

Companiile romanesti detinute de VIG si-au dublat profitul brut, de la 0,7 milioane de euro, la finele lunii martie 2006, la 1,3 milioane de euro in primul trimestru al anului curent, a anuntat ieri grupul. Potrivit cifrelor date publicitatii, cele patru companii romanesti au generat un volum de prime subscrise din asigurari generale de 102,5 milioane de euro, cu 78% mai mult fata de finele lunii martie 2006.

Primele subscrise aferente contractelor de asigurari de viata au totalizat 3,7 milioane de euro, fata de trei milioane de euro cu un an in urma.

Primele brute subscrise la nivelul intregului grup VIG au totalizat, in primul trimestru din acest an, peste doua miliarde de euro, in crestere cu 15,2% fata de perioada similara din 2006, iar profitul inainte de taxe s-a majorat cu 38%, pana la 101 milioane de euro.

Evolutie
Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati – Asirom si Astra. Asirom a trecut pe profit in 2006, dupa ce in 2005 compania inregistra pierderi de zece milioane de euro. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie 2006, procedura de redresare financiara la Asirom, din cauza faptului ca societatea nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. CSA a decis, pe 22 noiembrie 2006, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom.

Ioan Niculae
Actionarul majoritar al grupului de firme InterAgro (asigurari, agricultura, industria chimica, pana la sport si agrement).
Omul de afaceri are o avere estimata la 700 milioane de dolari conform Top 300 Capital
Controleaza Asirom prin InterAgro (50%) si prin Rafinaria Astra Ploiesti (8%), potrivit ultimelor raportari la Bursa. Dintre celelalte companii controlate de Niculae, se mai tranzactioneaza la Bursa doar actiunile Rafinariei Astra Ploiesti. Din portofoliul omului de afaceri fac parte si Azochim Savinesti, care a fost delistata acum cinci ani, si Sofert Bacau, care a fost suspendata de la tranzactionarea de acum doi ani. (Dana Dobre, Adrian N. Ionescu)

 Ion Niculae neagă vânzarea pachetului deţinut la Asirom

Contactat telefonic de The Money Channel, omul de afaceri Ioan Niculae, acţionar majoritar la Asirom, a negat informaţiile privind vânzarea acţiunilor deţinute către grupul austriac Viena Insurance Grup. Pachetul majoritar este de vânzare a precizat Niculae, celelate investiţii ale omul de afaceri, în special cele din agricultură continuă independent de afacerea Asirom.

Potrivit informaţiilor apărute în presa de astăzi, Vienna Insurance Group, companie ce deţine, consolidat, cea mai mare cotă pe piaţa românească de asigurări – 17,73% – va prelua pachetul majoritar al Asirom. În acest moment, ASirom este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed