Iohannis: 30% din terenul agricol este deţinut de străini!

0
Iohannis: 30% din terenul agricol este deţinut de străini!

“De asemenea, de importanţă extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puţin, în momentul de faţă, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu – n.r.), că proprietari a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. Pe mine, personal, această proporţie mă îngrijorează”, a spus Iohannis, la dezbaterea “Preşedintele României în dialog cu agricultorii”, organizată în cadrul Târgului INDAGRA.

 

El a subliniat că în această chestiune este nevoie de o abordare pragmatică, arătând că un minim necesar ar fi dreptul de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea.

 

“E nevoie de o abordare pragmatică, dar în acelaşi timp europeană. Suntem în UE, nu putem să ne închidem, să revenim la izolaţionism, dar nu ne opreşte nimeni să facem o legislaţie care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar, dacă nici statul, nici comunitatea nu au interes într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit aşa, că ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Este clar că printr-o legislaţie care ne protejează, dar este în acelaşi timp şi europeană, putem să rezolvăm această chestiune care este foarte sensibilă”, a conchis şeful statului.