Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți: Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că sunt bani la bugetul de stat prin care să fie susţinută o astfel de măsură. Şeful statului a adăugat că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat dacă ar fi fost preferabilă măsura reducerii accizelor. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii”, a mai spus Iohannis.

„Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”, a comentat președintele Klaus Iohannis, întrebat de ziariști cum comentează decizia guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă, timp de trei luni.

„Pentru transportul de mărfuri, la final de lună se simte, și la unii se simte chiar semnificativ”, a adăugat președintele.

Întrebat dacă nu ar fi fost de preferat o reducere a accizelor, Klaus Iohannis a comentat că „reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene”, în condițiile în care, a argumentat el, „la accize e ușor să umbli dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.