x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(7) "politic"

IOHANNIS, la dezbatere: Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la începutul dezbaterii electorale organizate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, că nu există teme aranjate şi îşi prezintă un scurt bilanţ al mandatului, inclusiv al relaţiei cu PSD, despre care afirmă că s-a dovedit extrem de ostil.

Autor: Mihai Voican | Sursa: ȘTIRI PE SURSE; G4MEDIA | Publicat: 19.11.2019, 19:48

Klaus Iohannis afirmă că dacă nu era el preşedinte, în timpul guvernărilor PSD statul de drept din România “s-ar fi rupt”. Răpunzând la o întrebare adresată de Moise Guran în cadrul dezbaterii organizate de SNSPA, Iohannis a explicat că a amânat timp de doi ani referendumul pentru justiţie din cauza faptului că studiile sociologice arătau că doar suprapus peste alt tip de alegeri s-ar fi atins cvorumul de validare.

“Aţi sacrificat justiţia pe altarul interesului dvs. personal prin amânarea referendumului?”, a întrebat Guran.

“Se vede destul de bine că nu. Da, am amânat referendumul până la momentul în care am considerat că produce efecte maximale şi a produs. În afară de faptul că am alungat elefanţii din Guvern, am coborât în geaca roşie între demonstraţi, am retrimis legile justiţiei la parlament, am cerut opinia Comisiei de la Veneţia. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare. Au trebuit promulgate, pentru că am terminat intrumentele constituţionale, dar lucrurile nu se vor opri aici. Voi avea grijă ca aceste chestiuni să se reia după alegerile parlamentare, când sunr convins ca vom avea altă majoritate si vom repara legile justitiei.

 

LIVE

Invitat 6: Cristian Leonte, (Știrile Pro TV): În ianuarie 2018 ați spus că ați decis să dați o nouă șansă PSD, numind-o pe Viorica Dăncilă premier. Explicați-ne de ce ați mai dat o șansă.

Iohannis: Explicația e destul de simplă. Aritmetica parlamentară la acel moment – PSD a disppus de o largă majoritate, practi 60% din Parlament cu ALDE și UDMR. Dacă o asemenea coaliție propune un candidat, atunci în spiritul Constituției candidatul e numit.

Leonte: Acum v=ți implicat în crearea unei noi majorități. De ce nu și atunci?

Iohannis: După europarlamentare și referendum s-a schimbat modul în care funcționează aritmetica parlamentară, au existat mișcări și abia atunci a fost posibilă o nouă majoritate. Aceste chestiuni nu au existat la momentul instalării guvernului DĂncilă.

Cristian Leonte: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun distanță de Dragnea, în tabăra susținătorilor lui Geoană?

Iohannis: Așa am văzut atunci lucrurile. Acum, PSD trebuie eliminat de la butoanele puterii

Invitat 5: Clarice Dinu (Hotnews): O lege care nu a fost trimisă la CCR sau retrimisă la Parlament, cu efecte grave în societate și e temă de campanie e legea recursului compensatoriu, de ce ați promulgat-o direct, fără obiecție?

Iohannis: Este o situație mai specială. Legea a ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. Însă CCR a făcut aici un lucru pe care nu l-a făcut în alte situații: s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o decizie neuzuală, care făcea caducă practic retrimiterea în Parlament. Dacă CCR s-a exprimat pe oportunitate, Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. E explicația pentru care, după discuții foarte tehnice cu specialiștii, am ajuns la concluzia că altă soluție nu este. Însă și această lege trebuie reluaăt, întoarsă și corectate erorile.

Clarice Dinu: Regretați că nu ați lansat avertismente la această lege?

Iohannis: Oh, am lansat multe avertismente în toată zona de justiție, și cred că românii au înțeles avertismentele mele. Și au fost 6,5 milioane de voturi pentru stat de drept.

 

Articolul integral pe G4MEDIA